PROJEKT JEDU S DOBOU BILANCUJE PRVNÍ ROČNÍK, DOPADL NA JEDNIČKU!

Bezplatný vzdělávací program Jedu s dobou pro aktivní řidiče nad 65 let se pro letošní rok blíží do svého závěru. Nad bilancí projektu se ve středu 3. října setkali půdě Autoklubu České republiky plk. Tomáš Lerch, ředitel služby dopravní policie Policejního prezidia ČR, Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR, Dr. Zdeněk Pernes, předseda Rady seniorů ČR a zástupci center pro zdokonalovací výcvik řidičů. Podělit se o své zkušenosti přišli také zástupci z řad absolventů kurzů, který zatím absolvovalo přes 3.500 seniorů.

„Senioři patří mezi ohrožené skupiny účastníků silničního provozu a uvědomujeme si, že je potřeba se jim věnovat zejména v oblasti prevence. S vývojem populace narůstá počet aktivních řidičů seniorů a právě projekt Jedu s dobou se ukázal jako velmi přínosný. Výcvik řidičských dovedností a zvládání krizových situací za volantem je tou správnou cestou, svědčí o tom velká účast na kurzech,“ uvedl ředitel dopravní policie plk. Tomáš Lerch a poděkoval Autoklubu ČR za přípravu a realizaci projektu. Prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček připomněl, že pilotní ročník programu Jedu s dobou byl velmi úspěšný. „Sklidili jsme velký ohlas od účastníků kurzu, chodí nám velké množství pochvalných a děkovných e-mailů. Projekt dopadl na jedničku a věřím, že v něm budeme pokračovat i v dalších letech,“ netajil se spokojeností Jan Šťovíček. Zdeněk Pernes, předseda Rady seniorů ČR, partnera projektu Jedu s dobou, prozradil, že sám jeden z kurzů absolvoval. „Chtěl bych za seniory poděkovat, že se o nás staráte a věřím, že v projektu budete pokračovat i v příštích letech,“ řekl Jan Pernes. 

Projekt Jedu s dobou probíhal v osmi centrech bezpečné jízdy po celé České republiky, celkem v nich proběhlo 65 kurzů. Nejstaršímu absolventovi bylo 88 let. „Nejvíce oceňovanou byla praktická část a polygonech, kde si řidiči mohli vyzkoušet zvládání krizových situací za volantem. Chtěl bych vyzdvihnout disciplinovanost a nadšení řidičů, kteří na kurzy dorazili. Prokázali jste chuť učit se novým věcem, bylo radost s vámi pracovat,“ sdělil směrem k přítomným absolventům kurzů Dalimil Frič, místopředseda Asociace center bezpečné jízdy. 

V následné diskuzi se podělili o zkušenosti samotní absolventi Jedu s dobou. „Kurz mi dal opravdu hodně a moc za něj děkuji, je to neskutečná životní zkušenost. Měl by ho absolvovat každý řidič. Od té doby vnímám, jak špatně se u nás jezdí, třeba jak se nedodržují bezpečné vzdálenosti mezi vozidly,“ uvedla například Hana Plavcová. Prozradila, že svým dětem zaplatí kurz bezpečné jízdy, poukaz dostanou jako vánoční dárek. Řidiči senioři se shodli na tom, že nejvíce je na silnicích trápí bezohlednost a agresivita některých řidičů. Ocenili, že si na polygonech mohli v tréninkovém prostředí poznat svůj vůz, vyzkoušet si jeho reakci v limitní situaci a naučit se zásadám krizového brzdění na různém povrchu vozovky, zvládnutí smyku a manévrování.  

O spokojenosti frekventantů hovoří výsledky dotazníkového průzkumu, které představil Libor Budina, koordinátor projektu: „Z maximálního pětibodového hodnocení průběhu kurzu je průměrná známka 4,9. Absolutně všichni účastnici by kurz doporučili jinému řidiči. Za největší přínos kurzu označili účastníci praktický výcvik s vozidlem, dále novinky z legislativy, zvýšení sebevědomí a jistoty za volantem a pravidla první pomoci.“

O projektu
Bezplatný vzdělávací program Jedu s dobou realizuje Asociace center pro zdokonalovací výcvik řidičů Autoklubu ČR. Finanční podporu projekt získal z Fondu zábrany škod. Poslední termíny a přihlášku na kurz do Třince naleznete na http://www.jedusdobou.cz/terminy-a-rezervace/

O Fondu zábrany škod
Fond zábrany škod je zřízen zákonem č. 168/1999 Sb., a věcně ho spravuje Česká kancelář pojistitelů, profesní organizace pojišťoven, které jsou oprávněny na území České republiky provozovat pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (povinné ručení). Tyto pojišťovny do fondu zábrany škod odvádí ročně 3 % z přijatého pojistného z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.
Prostředky z fondu jsou rozdělovány mezi základní složky IZS, tedy hasiče, policisty a záchranáře, ostatní složky IZS a subjekty realizující projekty vedoucí ke zvýšení bezpečnosti na silnicích a programy prevence v oblasti škod z provozu vozidel. Více informací: www.fondzabranyskod.cz.

Sdílet