Poslední závod seriálu MINI RACING 2016

Léto dělalo, co mohlo. Tréninkový kemp malých závodních motocyklů v Písku na Hradišti začal ve středu za nádherného letního počasí, jenomže v pátek odpoledne se obloha pokryla mraky a ti, kteří přijížděli do závodního areálu za soumraku, už měli zapnuté stěrače. Naštěstí však stále bylo relativně teplo. Víkendový závod však počasí poznamenalo velice krutě. Krátce po zahájení sobotních ranních tréninků přišel přívalový déšť, motocykly se ztrácely ve clonách vodní tříště, a tak ředitel závodu Dr. Kudrle dopolední program zrušil pro nesjízdnou a nebezpečnou dráhu. Ředitelství narychlo vypracovalo nový časový harmonogram a na dráhu vyrazili pořadatelé vymetat louže vody. Nad závodištěm bylo šero, cáry temných, vodou nasáklých, mraků dosahovaly doslova až na zem, vypadalo to všelijak, rozhodně ne optimisticky. V půl dvanácté, když byl zahájen volný trénink, se stal zázrak. Déšť zeslábl a postupně ustal, takže poslední sobotní kvalifikace už se odehrávaly na osychající dráze. Malí závodníci si počínali obezřetně, došlo jen k několika lehkým pádům bez následků na zdraví a technice. Přes krajní nepřízeň počasí se zúčastnilo závodů 58 závodníků z Česka, Maďarska a Slovenska.

Nedělní ráno bylo sice hodně podmračené, ale nepršelo. Do závodu nejprve vyrazili nejmenší jezdci na Minimotech, kterých se i přes odrazující podmínky sešlo na startu jednadvacet, z toho dokonce i pět na strojích specifikace B, takže mohly být přiděleny plnohodnotné mistrovské body i v této skupině. Ve skupině A dvěma třetími místy uhájil Filip Novotný z Brna vedení a získal titul mistra republiky. Jinak třídu Mini Moto jednoznačně ovládli jezdci z Brna, kterým patřila první čtyři místa. Ve třídě B potvrdil své dominantní postavení Jakub Gurecký, který se stal i celkovým vítězem. Zatím si ale v této třídě musíme počkat na verdikt jury, zda bude vyhlášen mistr republiky, protože z osmi závodů (= 16 jízd) se potřebný počet jezdců, nutný k udělení regulérních bodů, sešel jen v jednom závodě. Napětí nepostrádal ani závod Mini Moto Senior 50 Open, kde nebylo rozhodnuto o celkovém vítězi. Přestože byl tento seriál vypsán pouze jako Pohár pořadatele, byla to bitva na ostří nože. Alexandra Pelikánová překvapivě zajela Pole Position a zle dotírala na celkově vedoucího Michala Janduse, po prvním závodě bylo ale už evidentní, že na celkové vítězství nedosáhne.

Třída Jawa skomírala po celou sezónu na úbytek startujících, a i když v posledních závodech bylo pole tříd RS a GP sloučeno do jednoho závodu, nebyl pohled na startovní rošt zrovna radostný. Chudé startovní pole devíti závodníků, v němž navíc řádily poruchy, nemohlo přes nesporné kvality startujících nikoho příliš nadchnout. Je to škoda, protože závody starých Jawiček jsou velice oblíbené, bohužel počet závodníků nedokáže plnit velkou nabídku závodů a seriálů. A jak vidno, není ani oficiální Přebor ČR dostatečným lákadlem pro větší počet závodníků. Sloučená třída Mini GP do 50 a 100 ccm je bezesporu vrcholným závodem seriálu Mini Racing. V Písku utrpěla hlavně neúčastí závodníků z Německa, kteří jednoznačně zvyšovali úroveň závodu i počet startujících. První závod na suché dráze vyhrál s přehledem Ondřej Honzák, který díky zranění musel vynechat čtyři závody, což jej zřejmě stálo titul. Na úrovni nejvyšší kvality byl souboj o druhé místo mezi Dvořákem, Gureckým a Hřavou. Souboj se rozhodl až fotofinišem na cílové pásce, ve kterém druhé místo získal Tomáš Dvořák před Hřavou a Gureckým. Zvláštní uznání zaslouží Jakub Gurecký, který naskočil do seriálu z Mini Moto až na poslední čtyři závody a vede si vynikajícím způsobem. Druhá jízda, která se jela za vydatného deště, stala se znovu kořistí Ondřeje Honzáka, s nímž udržel krok jediný jezdec, a to byl Jakub Gurecký. Bohužel ve dvanáctém okruhu spektakulárně havaroval a závod nedokončil, naštěstí se nezranil. Druhý skončil znovu Tomáš Dvořák, který tak potvrdil zisk titulu mistra republiky, třetí místo obsadil Patrik Carda a čtvrté Míla Hřava.

Závěr programu obstarala třída Mini GP do 80 ccm, která přes kvalitní jezdce i motocykly ztrácela na přitažlivost malým počtem startujících. Do ztracena tak vyzněl i strhující souboj o vítězství mezi slovenským jezdcem Peterem Kačabou a Maďarem Somou Görbem.

Z výsledků:
MMČR. Mini Moto Junior A: 1. Jan Gurecký, 2. Lukáš Pelikán, 3. Filip Novotný (všichni Blata, všichni Malminibike Brno), 

Junior B: 1. Jakub Gurecký, 2. Vojtěch Vyzíbla (oba Blata, oba Malminibike Brno), 3. Aleš Eder (Blata, Smrž Acad.)
Mini GP 100 ccm: 1. Ondřej Honzák (ST Racing), 2. Tomáš Dvořák (Czech Junior), 3. Miloslav Hřava (Acad. Smrž, všichni Honda NSF 100).
Mini GP 50 ccm: 1. Vojtěch Anderle (ASR 50), 2. Matěj Kohout (Metrakit), 3. Petr Jovanovič (Metrakit, všichni Acad. Smrž). Na evt. udělení titulu mistra republiky, podobně jako ve třídě Mini Moto Junior B, si i zde budeme muset počkat na verdikt od zeleného stolu.
MPČR. Jawa 50 RS: 1. Petr Plíšek, 2. Jan Šíp, Jawa 50 GP: 1. Jindřich Ulčák, 2. Petr Koutský, 3. Lukáš Plíšek
Mini GP 80 ccm: 1. Soma Görbe (HUN, Honda), 2. Peter Kačaba (SVK Honda), 3. Markéta Strnadová (CZE, Metrakit)

MMČR konečný stav:
Mini Moto Junior A: 1. Filip Novotný 312 bodů, 2. Lukáš Pelikán 280, 3. Michal Prokeš 276, 4. Jan Gurecký 234 (všichni Malminibike Brno), 5. Marek Kindermann 121 (Acad. Smrž), bodovalo 26 jezdců
Mini GP 100: 1. Tomáš Dvořák 272 body (Czech Junior Team), 2. Miloslav Hřava 231 (Smrž Acad.), 3. Ondřej Honzák 178 (ST Racing), 4. Filip Řeháček 135, 5. Jakub Gurecký 121 (Brno), bodovalo 25 jezdců

PMČR konečný stav:
Jawa RS: 1. Martin Prouza 200, 2. Petr Plíšek 134, 3. Jan Šíp 81, bodovalo 10 jezdců
Jawa GP: 1. Lukáš Plíšek 202, 2. Jindřich Ulčák 185, 3. Jiří Macháček 125, bodovalo 12 jezdců
Mini GP 80 ccm: 1. Peter Kačaba 275 (SVK), 2. Soma Görbe 271 (HUN, Sanlander Invest), 3. Olah Barnabas 204 (HUN), bodovalo 13 jezdců
Pohár pořadatele Mini Moto Senior Open 50 ccm: 1. Michal Jandus 205, 2. Alexandra Pelikánová 183, 3. Tomáš Zdařil 118, bodovalo 10 jezdců

Vzhledem k tomu, že se vyskytly nejasnosti v zařazení jezdců do jednotlivých tříd (a tím i v počtech startujících) mezi naší, slovenskou a maďarskou federací, musíme si na definitivní pořadí v některých třídách ještě počkat. Celkovým pohledem na uplynulou sezónu Mini Racing se budeme ještě zabývat.

Sdílet