35. ročník Zámeckého vrchu

O víkendu 7. -8. května byla zahájena letošní sezona českých vrchařů na tradiční trati kolem Zámku v Náměšti nad Oslavou. Již 35. ročník populárního závodu Zámecký vrch provázelo krásné jarní počasí, díky kterému vládla po celý víkend dobrá nálada a na výkony jezdců se přišlo podívat početné pole diváků. A pro ty byl po oba dny připraven opravdu atraktivní program, kdy souboje jezdců šampionátů Mistrovství České republiky soudobých i historických automobilů, České trofeje a Maverick rescue cupu doplnily atraktivní exhibiční jízdy závodního trucku Bughyrra a driftera s překoňovaným speciálem BMW. Zajímavostí byl také start vrchařské legendy Jiřího Mičánka s vozem Lamborghini, který se divákům na kopcích ukázal po dlouhé pauze. Bohužel v první nedělní závodní jízdě se potvrdilo heslo „i mistr tesař se utne“ a Mičánek se silným vozem skupiny GT lehce havaroval.

1. závod – sobota 7. 5. 2016
V Mistrovství ČR – Divizi I cestovních vozů se na start postavilo celkem šest jezdců a jedna jezdkyně. Jasným vítězem se stal Jaromír Malý, startující s Mitsubishi Lancer Evo VIII skupiny A, kterého na stupních vítězů divize doplnili druhý Tomáš Vavřinec s Lancerem deváté evoluce skupiny N a Filip Sajler s „evo desítkou“. Těsně pod stupni vítězů pak dojela Gabriela Sajlerová, která se zároveň stala nejrychlejší ženou sobotního závodu. Nejrychlejším jezdcem s dvoulitrovým vozem byl v Náměšti Dominik Pavlů, startující s Renaultem Clio. 
Divize II sportovních vozů se stala jasnou kořistí domácího jezdce Marka Rybníčka, který poprvé v ČR představil svůj nový speciál Ford Fiesta WRC Evo skupiny E2-SH. Stříbrnou příčku v divizi vybojoval Jiří Špalek s Mitsubishi Lancer Evo, bronzový pak dojel vítěz skupiny E1 Martin Zeman, také startující s japonským vozem Mitsubishi Lancer.
Nejrychlejším dvoulitrovým vozem byl Lotus Evora WR16 s Romanem Schwanem za volantem, šestnáctistovky vyhrál Milan Hrubý s Fabií FR16 a čtrnáctky Bronislav Stejskal s Felicií Kit car. 
První start v Mistrovství ČR si odbyla mladičká Tereza Machová s vozem Suzuki Swift ve skupině E1, tříde do 1400 ccm. Tereza startuje v Autoklub Junior Teamu s podporou Autoklubu ČR, kam se nominovala svými výkony v loňském výběrového klání Autoklub Rally talent. V Náměšti vystoupila na bronzový stupínek v dámském poháru (pořadí 1. Gabriela Sajlerová, 2. Nela Grundová, 3. Tereza Machová). 
Skupinu GT vyhrál Martin Jerman s krásným vozem Lamborghini Gallardo, když jeho hlavní konkurent, mnohonásobný Mistr České republiky Petr Vojáček s Ferrari 430 GT musel již v tréninku pro poruchu hnacího hřídele odstoupit. Vítězství v Divizi III a především v absolutním pořadí oslavil v sobotu David Komárek, který se svým prototypem Norma M20FC Evo nenašel na Zámeckém vrchu přemožitele. Jen pro zajímavost – technickou trať plnou zatáček absolvoval průměrnou rychlostí téměř 130 km/h. 
V Mistrovství ČR historických automobilů startovali na Zámeckém vrchu 2 jezdci, rychlejší v sobotním závodě byl  Miloš Zmeškal s formulovým vozem Ralt RT 32, kterého na stupních vítězů doplnil Petr Tykal s Formulí Easter MTX 1-03. Česká trofej závodů automobilů do vrchu přivítala v Náměšti na startu celkem 15 jezdců, z nichž absolutně nejrychlejší byl v sobotu Milan Boháč s Renaultem Clio Sport. Stříbrnou příčku vybojoval Dušan Doseděl se Subaru Impreza WRX STI, bronzovou pak Jaroslav Mikeš se Škodou 130 RS. 
Čtrnáctistovky vyhrál právě Mikeš, následován Lukášem Studeným se Škodou 110 R a Romanem Dokoupilem s další Škodou 130 RS. 
Ve třídě do 1600 ccm byl nejrychlejším jezdcem Vojtěch Macek se Škodou 110 R, kterého na stupních vítězů doplnili Miloslav Šustr se Škodou Favorit a Libor Svoboda s Hondou Civic.
Dvoulitry ovládl absolutní vítěz Boháč, těsný souboj o třetí místo vyhrál Pavel Furiš s Peugeotem 205 Mi16 před třetím Jiřím Ošmerou s Opelem Astra. 
V třídě nad 2000 ccm dojel stříbrný za vítězem Dušanem Dosedělem Jan Mach se Škodou Octavia. 
Absolutní pořadí MČR: 1. Komárek David, 2. Rybníček Marek, 3. Špalek Jiří
Absolutní pořadí MČR HA: 1. Zmeškal Miloš, 2. Tykal Petr
Absolutní pořadí Česká Trofej: 1. Boháč Milan, 2. Doseděl Dušan, 3. Mikeš Jaroslav 

2. závod – neděle 8.5.2016 
V Divizi I cestovních vozů Mistrovství ČR byl nejrychlejším jezdcem stejně jako v sobotu Jaromír Malý, opět následován Tomášem Vavřincem a Filipem Sajlerem, všichni na vozech Mitsubishi. 
I v dvoulitrové objemové třídě opět slavil úspěch Dominik Pavlů s Renaultem Clio. Marek Rybníček neponechal nic náhodě a také v neděli kraloval Divizi II, kdy se mu podařilo ještě výrazně zlepšit své sobotní dosažené časy. Na stupních vítězů Divize II Marka Rybníčka doplnili stříbrný Jiří Špalek a bronzový Martin Zeman. Tedy i zde bylo pořadí shodné se sobotním závodem. 
Nejrychlejším GéTéčkem bylo Lamborghini Gallardo se zkušeným Martinem Jermanem za volantem. 
Absolutním vítězem Zámeckého vrchu 2016, stejně tak i vítězem Divize III se i v neděli stal David Komárek, který divákům předvedl špičkový prototyp Norma M20FC Evo s přeplňovaným motorem Mitsubishi. 
Také dámský pohár měl v neděli stejné pořadí „na bedně“. Nejrychlejší ženou byla Gabriela Sajlerová, druhé místo obsadila Nela Grundová a třetí pak Tereza Machová z Autoklub Junior Teamu. 
V Mistrovství ČR historických automobilů startovali také v neděli 2 jezdci, rychlejší časy zajel opět Miloš Zmeškal s formulovým vozem Ralt RT 32, kterého na stupních vítězů doplnil Petr Tykal s Formulí Easter MTX 1-03. 
Vítězem České trofeje závodů automobilů do vrchu v absolutním pořadí se v neděli stal Milan Boháč s Renaultem Clio Sport. Stříbrnou příčku vybojoval Dušan Doseděl se Subaru Impreza WRX STI, bronzovou pak Jaroslav Mikeš se Škodou 130 RS. 
Čtrnáctistovky vyhrál právě Mikeš, třídu do 1600 ccm Vojtěch Macek se Škodou 110 R, dvoulitry Milan Boháč a třída nad 2000 ccm byla kořistí Dušana Doseděla 
Absolutní pořadí MČR: 1. Komárek David, 2. Rybníček Marek, 3. Malý Jaromír 
Absolutní pořadí MČR HA: 1. Zmeškal Miloš, 2. Tykal Petr
Absolutní pořadí Česká Trofej: 1. Boháč Milan, 2. Doseděl Dušan, 3. Mikeš Jaroslav 

Souboje špičkových jezdců českého šampionátu sledovalo po oba dny kolem 6000 diváků, což je jedna z nejlepších diváckých návštěv v historii závodu. Dalším závodem Mistrovství České republiky v závodech automobilů do vrchu je Ústecká 21 v Ústí nad Orlicí, kde se závodní motory české vrchařské špičky rozezní poslední květnový víkend.
Jiří Koubek, Autoklub ČR

Sdílet