VÍTĚZSTVÍ ZE SVĚTOVÉHO ŠAMPIONÁTU NÁRODŮ V SAJDKÁRKROSU V LOKTI SI ODVÁŽÍ NIZOZEMCI

Každoroční FIM Sidecarcross of Nations je nejen skvělou show na konci sezóny, ale především velmi prestižní a sledovanou událostí, na kterou se těší soutěžící i diváci. Tento atraktivní podnik se konal v Lokti nad Ohří a Loketské serpentiny tak podruhé v sezóně hostily podnik světového formátu. Pořadatelé se navíc mohou pyšnit i zajímavou premiérou, protože poprvé v historii se jel Quadcross národů se statutem mistrovství světa. I přes chladné počasí přišlo velké množství diváků, kteří mohli sledovat více než pestrý program celého víkendu.

Všechny body do mistrovství světa v sidecarcrossu jsou už sice rozděleny, ale soutěž národů berou všichni velmi vážně, i když tlak na výsledek už není tak enormní. Přihlášené týmy byly rozdělené do tří skupin, každou sestavu čekaly dva závody v délce tradiční velké ceny.

V sobotu se jela kvalifikace, ve které se týmy setkaly v jednotlivých rozjížďkách v systému „každý s každým“. V depu zavládl týmový duch a ze soupeřů se rázem stali kolegové, protože zisk plného počtu bodů byl možný pouze v případě, že obě posádky dokončily všechny závody.

I přes chladné podzimní počasí zůstalo v přilehlém kempu hodně fanoušků, kteří mohli v neděli sledovat tři závody sajdkár a rovněž tři závody čtyřkolek. Z dramatických soubojů těch nejlepších sajdkárových borců z celého světa vyšli nakonec vítězně Nizozemci, druhé místo obsadil tým Velké Británie a bronzovou příčku si z Loketských serpentin odvezla Francie.

Stále populárnější čtyřkolky mají rovněž šampionát národů, ale letos poprvé byl vypsán se statutem mistrovství světa. Loketské serpentiny si tak mohly vyzkoušet týmy ze Spojených států nebo Argentiny. Američané v Lokti dominovali a z České republiky si odvážejí historicky první titul mistrů světa družstev.

„Těší mě, že se tento prestižní podnik konal v České republice. Světový šampionát národů v sajdkárkrosu je tradičním závěrem sezóny, a i když je to především velká show, všichni ho berou velmi vážně. Tomu pochopitelně odpovídá nominace jednotlivých týmů, které jsou složené z těch nejlepších posádek. Diváci tak mohli sledovat skutečnou sajdkárkrosovou elitu. A nejen to, Loket bude mimo jiné historicky prvním podnikem quadcrossu národů, který se jel jako světový šampionát. Jsem také rád, že fanoušky neodradilo vyloženě chladné podzimní počasí a věřím, že si závody užili. Závěrem děkuji pořadatelům za organizaci celého víkendu. Dnes se právem řadíme mezi pořadatelské velmoci. letos se u nás konalo několik světových a evropských podniků, nejen v motocyklových disciplínách. Nyní je před námi Středoevropská rally a pak už se budeme připravovat na rok 2025, kdy se k nám po pěti letech vrací MotoGP,“ poznamenal prezident Autoklubu České republiky Jan Šťovíček.

text: Jan Koudelka

Foto: www.fimsidecarcross.com

Sdílet