Aktuality z 310. zasedání Prezídia Autoklubu ČR

V úterý 24. září 2024 se v Heinzově síni klubového domu uskutečnilo 310. zasedání Prezídia Autoklubu České republiky. Po zahájení byl schválen zápis z minulého zasedání.

Prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček v úvodním slově informoval o průběhu jednání ohledně návratu MotoGP do Brna. Autoklub ČR o to usiloval delší dobu a zásadním impulsem byla změna vlastníka brněnského automotodromu.  Návrat tohoto tradičního světového podniku do České republiky je vrcholem dlouhodobé práce Autoklubu ČR v mezinárodních federacích.

Viceprezident pro ekonomiku a management Jakub Vymazal prezentoval úspěšné představení motorsportu v rámci Olympijského festivalu v Mostě, stanoviště Autoklubu ČR patřilo podle návštěvníků mezi nejlépe hodnocené ze všech sportovních svazů a organizací.

O průběhu sezóny motocyklového sportu informoval písemnou zprávou viceprezident Petr Moravec. Řada šampionátů má před sebou poslední závody sezóny, některé již jsou dokončeny. Velmi dobře je hodnocen sedmidílný seriál v miniracingu. Trial má letos dvě zlaté medaile z mistrovství Evropy pro Denisu Pecháčkovou a Martina Křoustka. V ploché dráze se v České republice koná sedm úspěšných podniků mistrovství světa a Evropy.

Oblast automobilového sportu zhodnotil zaslanou zprávou viceprezident Jiří Valenta. v uplynulých týdnech zaznamenali několik úspěchů českých reprezentantů. Zdeněk Antony se poprvé stal mistrem Evropy v autokrosu, neméně významného úspěchu dosáhl v automobilové rally Filip Kohn, který vybojoval titul mistra Evropy v kategorii ERC3. Právě rally ukončila o uplynulém víkendu letošní sezónu mistrovství republiky, kde vystřídal na trůnu Jana Kopeckého mladý Dominik Stříteský. Také další disciplíny pomalu ukončují své sezóny, hotovo mají vrchaři a okruháři, jezdce autokrosu či kartingu čeká poslední závod v následujících víkendech. Týden před Central European Rally se uskuteční poslední klání ve slalomu. Vrcholem sezóny bude právě mistrovství světa v automobilových soutěžích, tedy zmíněná Central European Rally.

František Čečil, viceprezident pro zájmovou činnost, shrnul dění ve veteránském hnutí a caravaningu, informoval o Memoriálu Jiřího Bergra pro tělesně handicapované motoristy, který proběhl minulý víkend. Sdělil termíny nejbližších příštích zasedání, v sobotu 2. listopadu 2024 se bude konat výroční konference Asociace veteran car clubů AČR spojená s volbou výkonného výboru. Na tomto zasedání také proběhne slavnostní vyhlášení výsledků letošního MČR Poháru historických vozidel. V sobotu 9. listopadu se pak sejde výroční konference Asociace caravan clubů AČR rovněž spojená s volbou výkonného výboru.

Prezídium na návrh viceprezidenta pro ekonomiku a management Jakuba Vymazala vzalo na vědomí definitivní návrh rozpočtu Autoklubu ČR. Schválen byl Organizační a jednací řád Prezídia Autoklubu ČR, který byl upraven ve smyslu aktualizace OJŘ Autoklubu ČR. Na vědomí vzali členové Prezídia konečnou zprávu o likvidaci Autoklubu Chrást. Schválen byl prodej pozemku po Autoklubu Krásná Lípa, na kterém stojí budova cizího vlastníka, a likvidace dlouhodobě nečinných pobočných spolků.

Pavel Jiran, který zastupoval Autoklub ČR na červencovém kongresu evropské Mezinárodní motocyklové federace FIM Europe, předal prezidentovi Autoklubu ČR pamětní plaketu, kterou obdržel při příležitosti 120. výročí Autoklubu ČR.

Příští zasedání Prezídia Autoklubu ČR je naplánováno na 26. listopad 2024.

 

Sdílet