Po Slovakia Ringu míří bitva o titul v Clio Cupu do finálového dějství

Tomáš Pekař učinil klíčový krok k zisku dalšího titulu šampiona Clio Cupu. Na předposledním podniku letošního roku na Slovakia Ringu vyhrál první závod a v tom druhém dojel na druhém místě. Nicméně stále není rozhodnuto a šanci mají ještě Bartek Mirecki, Nik Štefančič i David Dziwok.

Pole position se solidním náskokem a dominantní cesta za vítězstvím – tak by se dal charakterizovat první závod Clio Cupu na Slovensku v podání Tomáše Pekaře. Rozhodující pro něj byl start a první zatáčka, ve které se jezdci za ním zpomalili předjížděním, a tím ztratili drahocenné sekundy na Pekaře. Když český závodník objel první kolo, měl pohodlný náskok, který si už udržoval až do cíle.

Za ním se to ale mlelo. Bartek Mirecki, David Dziwok, Julian Smiechowski a Nik Štefančič jsou jezdci, kteří si na dráze nedarují nic zadarmo. Na jejich souboje je radost pohledět při každém závodě. Ať už se perou o vítězství, nebo o stupně vítězů, vždy tvoří tu nejatraktivnější podívanou z celého závodu. Na Slovakia Ringu tomu nebylo jinak. Počítat jejich předjížděcí manévry a výměnu pořadí by vyžadovalo statistikám nakloněného člověka.

Jen zřídka se stane, že se od vzájemného souboje dokáže někdo odpoutat a ujet. Na Slovakia Ringu jím byl nakonec Bartek Mirecki, který ujel divoké smečce za sebou a udržoval si druhé místo za Pekařem. Třetí nakonec dojel Julian Smiechowski, který jako jediný z této skupinky ještě nedosáhl na vítězství.

Obdobně probíhal i nedělní závod. Tomáš Pekař vytáhl číslo 4, takže na reverzním startovním roštu putoval na čtvrtou pozici, zatímco z pole position startoval Nik Štefančič. Na široké rovince se pár metrů po startu roztočil Nico Wuest. Kontakt s jiným vozem ho poslal do otočky kolem své osy, ale švýcarský závodník nejenže netrefil boxovou zídku, ale hlavně se mu ostatní jezdci vyhnuli. Po otočce tak se svým autem pokračoval dál a dojel na 11. pozici.

Situace na čele vypadala obdobně jako v sobotním závodě. Opět se jezdilo natěsno, Smiechowski opět skončil po kontaktu mimo trať a tentokrát musel navštívit mechaniky a propadl se na chvost startovního pole.

Na čele se několikrát vystřídali Nik Štefančič a Bartek Mirecki. Jejich souboje samozřejmě využíval Tomáš Pekař, který se držel těsně za nimi a čekal na příležitost k předjetí. Ta nakonec přišla a Pekař se posunul na druhé místo za Mireckiho. Oba zvýšili tempo a poodskočili pronásledovatelům, nicméně Mirecki si velmi dobře hlídal stopu a dosáhl na své druhé vítězství v letošní sezoně. Pekař ztratil 0,386 sekundy a za ním dojel Nik Štefančič.

Mirecki se opět posunul na druhé místo v průběžném hodnocení jezdců a na Pekaře ztrácí 21 bodů. Třetí Štefančič 30 bodů a čtvrtý Dziwok 48. Mezi první čtveřicí tak ještě není rozhodnuto, Pekař se sice může těšit ze solidního náskoku, ale vzhledem k tomu, že se v Brně bude rozdávat dvakrát 25 bodů za vítězství, situace je stále otevřená.

text: Aleš Sirný

foto: Petr Frýba

Sdílet