3. AGROTEC ECO Rally zamíří i do Dukovan

Pátou soutěží v kalendáři ČEZ Mistrovství ČR v ecoRally bude 3. AGROTEC ECO Rally, která se koná ve dnech 30. a 31. srpna 2024. Na startu se objeví jak úspěšná česká posádka Michal Žďárský – Jakub Nábělek, tak i světový mistr rally Jan Kopecký s Janem Hlouškem.

Třetí ročník rally pravidelnosti je primárně určen vozům na alternativní pohon, na start se ale postaví také vozy se spalovacími motory, které budou soutěžit ve vlastní kategorii. „Obě kategorie mají jediný cíl – držet rychlostní průměr pro jednotlivé části měřeného úseku. K tomu jim samozřejmě pomáhá aplikace, která vše průměruje a převádí, aby následně vyhodnotila, zda má posádka časovou ztrátu nebo naopak náskok,“ popisuje ve zkratce ředitel 3. AGROTEC ECO Rally Hustopeče Martin Rada.

Soutěž je rozdělena do dvou etap, resp. do dvou dnů, během kterých účastníci urazí přes 330 kilometrů (z toho 286 kilometrů měřených). V pátek v podvečer trasa povede hustopečským regionem, kolem Novomlýnských nádrží, Mikulovem s výhledem na Svatý kopeček a cílem opět v Hustopečích, odkud vozy v sobotu ráno odstartují. Tentokráte až na Ivančicko se zastávkou v jaderné elektrárně Dukovany společnosti ČEZ, partnera šampionátu MČR v ecoRally. Slavnostní zakončení je letos naplánováno ve Vinařském domě Dominant v Rakvicích. „Do cíle v Rakvicích by měly první posádky dorazit v sobotu kolem 15. hodiny. Zájemci o elektromobilitu tak mají příležitost se přijít podívat, vyfotit si slavnostní průjezdy rampou a třeba se i zeptat na zkušenosti s vozy na alternativní pohon,“ zve fanoušky Martin Rada.

Rally za plného provozu

Vzhledem k povaze závodu se rally pojede po veřejných komunikacích v běžném provozu bez uzavírek, povinností posádky je tak dodržovat veškerá pravidla silničního provozu. Od toho se také odvíjí průměrná rychlost na trati. Dodržování maximální povolené rychlosti bude v průběhu soutěže taktéž kontrolováno a případně trestáno.

Diváci i ostatní účastníci provozu závodníky poznají podle označení vozu – čísla na dveřích, nálepkou na kufru a štítem na kapotě. Na trati bude během závodu rozmístěno několik bodů, kde bude měřen čas. Klíčem k určení pořadí po projetí cílem zkoušky je součet obdržených trestných bodů. Odchylka jedné desetiny sekundy od ideálního času v každém měřeném místě znamená penalizaci 1 trestný bod. Kdo má v součtu na svém kontě bodů nejméně, a to včetně případných dalších penalizací, vyhrává. O konečném pořadí AGROTEC ECO Rally Hustopeče rozhodne nejen přesné dodržování rychlostního průměru na měřených zkouškách posádkou, ale také co nejúspornější jízda. V cíli totiž dojde k výpočtu spotřeby dosažené během celé soutěže.

Také v Hustopečích jsou tradičně vypsány další kategorie šampionátu PHOENIX CONTACT Česká Trophy v ecoRally, PHOENIX CONTACT pohár ve spotřebě v ecoRally a Česká Trophy v hodnocení značek. Průběžně vede automobilka Peugeot před značkami Hyundai, Kia a DS.

Sdílet