SOUBOJ DVOUKOLEK OVLÁDLY V HUSTOPEČÍCH POSÁDKY PEUGEOT RALLY CUPU

Jako vždy panovala na Agrotec Petronas Rally Hustopeče příjemná atmosféra, kterou je tato jihomoravská soutěž proslulá. Devatenáctý ročník hustopečské rally odstartoval v pátek odpoledne a za necelých 24 hodin byly všechny posádky na cílové rampě. Ostré souboje na rychlostních zkouškách už v neděli připomínaly pouze gumové čáry na asfaltu a prach ze šotolinových úseků.

Už od první rychlostní zkoušky začala bitva o celkové vedení v rally a stejně tak tomu bylo i v hodnocení dvoukolek. Posádky Peugeot Rally Cupu soupeřily nejen mezi sebou, ale také s konkurencí v kategorii 2WD. V závěru prvního dne činil rozdíl mezi prvním a pátým v pořadí 19 vteřin. V sobotní etapě se do vedení prosadil David Štefan, na druhé místo se v předposlední rychlostní zkoušce protlačil René Dohnal. Třetí skončil po velké bitvě Ján Kundlák. V rámci Peugeot Rally Cupu zvítězila posádka David Štefan – Ondřej Vichtora, druhý skončil René Dohnal s Romanem Švecem a třetí místo obsadil Miroslav Číž s Jaroslavem Novákem.

První místo ve dvoukolkách a vítězství v Peugeot Rally Cupu si z Hustopečí odvezl David Štefan. Po dvou odjetých podnicích má tak shodný počet bodů s René Dohnalem. „Od začátku se jelo ve vysokém tempu. Určitě rychleji než před rokem. Ani na chvíli jsme si neoddechli, byly to fakt super závody. V pátek jsme tlačili na posádky vepředu, v sobotu se to otočilo a museli jsme se bránit. Jsem rád, že jsme udrželi první místo, kluci jeli skvěle a byl to boj až do poslední erzety. Hustopeče mají parádní atmosféru. Před závody se tradičně potkáváme ve Starovicích s dětmi z místní školky, takže tady máme také spoustu malých fanoušků. A do Starovic se pak vracíme ještě po závodech na vyhlášené babské hody. Prostě to tady máme rádi,“ poznamenal David Štefan.

Po třech letech se do Hustopečí vrátil René Dohnal. I když začal v úvodních rychlostních zkouškách obou etap opatrněji, nakonec vybojoval bronz v cupu i kategorii 2WD. „Do Hustopečí jsem odjížděl se začínajícím nachlazením. Rýma mě potká tak dva dny v roce a na závody se mi to fakt vůbec nehodilo. Pochopitelně to trochu omezuje soustředění. První erzeta se mně moc nepovedla, i Roman řekl, že to bylo zbytečně opatrné. Začal jsem si v duchu říkat, že se do toho musím rychle dostat, jinak to nemá smysl. Asi to zafungovalo, chytil jsem tempo a zajížděl stejné časy s Davidem, Honzou Kundlákem a Dominikem Novotným. Škoda, že se zrušila páteční poslední erzeta, na tu jsem si věřil a chtěl zatáhnout. Sobota pak začala ve stejném duchu. První test na šotolině jsem jel opatrně a David mně odskočil asi o sedm vteřin. Pak se mi dařilo stahovat, ale jen nepatrně. Na sedmivteřinové manko nebylo moc prostoru. V závěru jsem si říkal, že už nebudu riskovat, ale nakonec jsme ještě v poslední erzetě zatáhli a smazali z Davidova náskoku čtyři vteřiny. Na víc to nedalo, ale suma sumárum jsem s tímhle výsledkem spokojený. Tenhle závod byl pro Rudu, myslím, že by z nás měl radost. Gratuluji také Davidovi s Ondrou, zajeli fakt skvěle,“ nechal se slyšet René Dohnal.

Třetí místo v cupu, vítězství ve třídě RC4 II a šesté místo ve dvoukolkách vybojoval Miroslav Číž s Jaroslavem Novákem. „Mohlo to být lepší, především v pátek, kdy jsem začal trochu vlažněji. Ale soutěž se nám líbila a s výsledkem jsem spokojený. Hustopeče jsou úplně jiné než ostatní české rally, nedají se s ničím srovnat. I když se mně tady v minulosti několikrát nedařilo, je to moje oblíbená soutěž s náročnými, ale krásnými erzetami. Navíc si tady můžeme užít i šotolinu, což je dnes víceméně ojedinělá záležitost,“ doplnil Miroslav Číž.

(Jan Koudelka)

foto: rallyservice.cz

Sdílet