Padesátý Národní sraz karavanistů na výtečnou!

Ve dnech 5. až 9. června 2024 se konal jubilejní padesátý Národní sraz Asociace caravan clubů Autoklubu České republiky. Skvělé pořadatelské taktovky se chopili členové Caravan clubu Pardubice a sraz zorganizovali v útulném Autokempu Golf v Poděbradech. Od slavnostního zahájení do nedělního ukončení byl připraven bohatý program, milníkový ročník se tak zapíše do historie jako jeden z nejúspěšnějších národních srazů od prvního v roce 1972.

Poděbrady byly místem národního srazu po dlouhé době, naposledy se tady uskutečnil v roce 1986. Pardubičtí organizátoři ukázali, že to byla skvělá volba. Příjemná atmosféra lázeňského města s řadou atraktivních lákadel pro návštěvníky a moderní zázemí zdejšího kempu v bohaté zeleni, to byly už dopředu předpoklady úspěšného setkání karavanistů.

Slavnostního zahájení se účastnil první náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek a první místostarosta města Poděbrad Ladislav Langr. Přijel také viceprezident pro zájmovou činnost Autoklubu ČR František Čečil. Na pódium byli pozváni nestoři českého caravaningu, bývalý předseda Asociace caravan clubů AČR a dlouholetý předsedy pardubického klubu Florián Bielák a Jan Valenta z plzeňského klubu. V úvodní zahajovací části vystoupil Vladimír Chomát, předseda Asociace caravan clubů AČR.

V závěru slavnostního zahájení nechyběl tradiční ceremoniál předávání Putovního poháru od pořadatelů minulého národního srazu.

V dalších dnech měli účastníci zajištěno bohaté vyžití, vedle pestrého kulturního programu v kempu řadu dalších akcí, například exkurzi do Hřebčína Kladruby, výlet lodí po Labi, prohlídku Poděbrad s průvodcem, nebo cyklovýlet do Kerska.

Při příležitosti významného výročí byla již v průběhu roku oceněna medailí stovka karavanistů. Jsou to lidé, kteří se podíleli na budování svých klubů v počátcích caravaningu i aktivně během dalších let. Za finanční podpory Autoklubu ČR také vydána kniha Historie caravaningu k 50. Národnímu srazu. Na setkání v Poděbradech byly předány výtisky přítomným předsedům klubů, kteří je předají svým členům.

Milníkový 50. Národní sraz v Poděbradech je zdárně za námi díky pečlivé přípravě zkušeného pořadatelského Caravan clubu Pardubice. Pobyt účastníkům zpestřovali i svými retro oblečky při vítání a během ostatních dnů. Své poděkování jim projevili karavanisté bouřlivým potleskem při nedělním ukončení NS.

Národního srazu se zúčastnilo 114 posádek, celkem 240 účastníků, z toho 13 dětí.

Nejstarším účastníkem byl třiadevadesátiletý Jan Valenta z CC Plzeň, nejmladším pak čtyřměsíční Jáchym Hrubý také z CC Plzeň. Nejdelší cestu na Národní sraz, 350 km, ujel Jiří Zatloukal z CC Frýdek-Místek.

Sdílet