OSM POSÁDEK PEUGEOT RALLY CUPU MÍŘÍ MEZI JIHOMORAVSKÉ VINICE

Zatím je na jihomoravských vinohradech v okolí Hustopečí klid. Ale už v pátek se mezi vinice vydají posádky 19. ročníku Agrotec Petronas Rally Hustopeče. Ojedinělá atmosféra je pro tuto soutěž typická, stejně jako krásné rychlostní zkoušky se šotolinovými úseky, které dnes z většiny rally mizí.

Seriál Peugeot Rally Cup je tradiční součástí mistrovství České republiky v rally a chybět nebude ani v Hustopečích. Ve startovní listině figuruje pět posádek s vozy Peugeot 208 Rally4, které doplní tři dvojice se starší, ale stále rychlou specifikací Peugeot 208 R2.

René Dohnal startuje v letošním roce díky vítězství v seriálu ERT se startovním číslem 1. Do Hustopečí se vrací po dvou letech a netají se rozporuplnými pocity. „Hustopeče pro mě vždycky byly nejoblíbenější soutěží a rád bych to tvrdil i nadále, ale po všem, co se stalo, je pro mě velkou otázkou, jak to na mě bude doléhat. Od té nešťastné nehody jsem tady nejel, honí se mi v hlavě spousty myšlenek a emocí. Nevím, co čekat, nejzásadnější ale bude v tomto případě psychika. Pojedu hlavně pro Rudu, aby věděl, že na něho všichni stále myslíme, a že nám chybí. Takže mi nejde o výsledek, spíš udělat tenhle krok, na který se dlouho chystám, abych mohl znovu říci, že Hustopeče miluju,“ uvedl René Dohnal, kterého naviguje Roman Švec.

Se startovním číslem 29 se v Hustopečích představí posádka David Štefan – Ondřej Vichtora. Tato dvojice se kromě vybraných domácích soutěží účastní také seriálu FIA European Rally Trophy, kde by ráda navázala na loňský úspěch Reného Dohnala. „Rally Hustopeče jsou jedinečné svým charakterem a na tuhle soutěž se vždycky těšíme. Nemá být ani tak velké vedro, které bývá pod pálavskými vrchy opravdu kruté. Je to pro nás teprve druhý letošní start, v Krumlově jsem se trochu trápil, ale věřím, že v Hustopečích už pojedu ve svém obvyklém tempu. Konkurence bude silná, kromě umístění v cupu nám půjde také o hodnocení dvoukolek, a především o body do šampionátu ERT, poznamenal David Štefan.

Rychlostní zkoušky jsou stejné, některé se jedou v opačném směru než v minulém roce. Pouze starovická erzeta je zhruba z poloviny jiná, takže tam to bude hodně na rozpis. Už se moc těšíme,“ dodal jeho navigátor Ondřej Vichtora.

Filip Ocelka s Karlem Voltnerem jsou v osmém ročníku Peugeot Rally Cupu nováčky, ale na jejich jízdě to není znát. „Doposud jsme jezdili se slabším vozem a tomu musíme přizpůsobovat nejen můj jezdecký styl, ale především rozpis. Děláme postupné kroky, Hustopeče navíc moc neznám, jel jsem je celé jen jednou. Takže šotolina s výrazně silnějším Peugeotem pro nás bude velkou výzvou,“ prozradil Filip Ocelka.

„Parádní atmosféra, kompaktní formát podniku, krásné rychlostní zkoušky, které jsou navíc jen pár kilometrů od centra soutěže a k tomu úžasná krajina v okolí Pálavy. Vůbec se nedivím, že jsou Hustopeče jednou z nejoblíbenějších soutěží v naší republice. A těší mě početné zastoupení našich posádek,“ doplnil krátce ředitel značky Peugeot v ČR – Marco Venturini.

(Jan Koudelka)

Sdílet