Česká posádka zvítězila na Islandu a navyšuje náskok na čele světového poháru FIA

Reprezentační posádka Michal Žďárský – Jakub Nábělek jezdící s vozem Hyundai Kona zvítězili na eRally Iceland a po osmi z dvanácti soutěží světového poháru Bridgestone FIA ecoRally Cup navyšují po polovině sezóny své vedení na čele šampionátu.

Česká posádka má za sebou v polovině června už osm soutěží a nabitý kalendář je pro domácí posádku i nemalou logistickou výzvou. „Zejména květnové a červnové soutěže následují v rychlém sledu a museli jsme zajistit přesuny auta nejprve na Azory a pak Island, mezi kterými byla umístěna ještě zastávka v Belgii. Ale všechny nástrahy se nám podařilo vyřešit a z obou ostrovních soutěží jsme tak i díky solidnímu výkonu a vyššímu koeficientu přivezli příjemnou porci bodů,“ popisuje situaci Michal Žďárský.

Obě ostrovní zastávky jsou známé zejména svými netypickými zkouškami jedoucími se s vyššími průměry a z velké části na šotolině. „Ano, zejména na Islandu předepisuje pořadatel až nečekaně vysoké průměry, ale je fakt, že zdejší cesty a téměř nulový provoz na silnicích to umožnuje. Šotolinové vložky máme rádi, na ostatních soutěžích si jich příliš neužijeme. I proto a i díky úžasnému prostředí na Azorech i na Islandu jsme si tyto dvě zastávky maximálně užili,“ doplňuje Michal.

Vítězství na Islandu znamenalo pro loňské vítěze světového poháru FIA nášup 22,5 bodu. I díky tomu čeká posádka navýšila náskok na čele šampionátu na rovných 20 bodů. Příští zastávkou je švýcarská E-Rallye du Chablais. Po letní pauze budou následovat soutěže ve Španělsku, Itálii a též při tradiční E-Rally Monte-Carlo.

 

 

Sdílet