Belgické Spa znamenalo náročný víkend pro Libora Milotu a Filipa Salaquardu

Spa – Francorchamps, závodní okruh zvaný jako jeden z nejslavnějších a nejhezčích okruhů na světě. O jeho výjimečnosti a nevyzpytatelnosti se přesvědčilo také naše české duo Libor Milota a Filip Salaquarda. Poslední květnový víkend se právě zde konalo třetí kolo světového šampionátu International GT Open.

Po závodním klání v Portimau a na Hockenheimringu bylo hlavním cílem týmu I.S.R. Racing ukořistit důležité body a zlepšit pozici v celkové tabulce. Výjimečnost okruhu, kde se koná nejen Velká cena Belgie F1, ale také 24 hodin Spa, spočívá hned v několika bodech. Jedním z nich jsou klimatické podmínky, jejichž proměnlivost v srdci belgických Arden způsobuje efekt, že na trati dlouhé 7,004 km panuje rozdílné počasí a jezdci někdy absolvují část trati na suchu a další část v dešti. Zanedbatelná není ani technická náročnost okruhu. Pasáž Eau Rouge / Radillon, kde závodní vozy překonávají prudký kopec s následnou sérií zatáček zakončenou slepým vrcholem, přináší často značné množství nehod, kolizí a pro jezdce nepříjemných situací. A nakonec výjimku najdeme i v programu závodního víkendu samotného šampionátu. Na rozdíl od ostatních podniků, kde jsme zvyklí na dva závody, budeme nyní sledovat pouze jeden závod, který ukončí odjetých 500 km či uplynulé 2 hodiny a 40 minut + 1 kolo.

Motoristická událost začala již v pátek, kdy byly na programu tréninky. Filip Salaquarda již na okruhu několikrát startoval, Libor Milota se sem v rámci přípravy podíval před začátkem sezóny. Samotné tréninky dopadly dle očekávání. Slibná rychlost naznačovala, že by se tentokrát mohlo zadařit. Libor Milota však uznal, že trať je opravdu náročná. Konkrétně již zmiňovanou pasáž Eau Rouge je potřeba si tak nějak „zažít“. I tentokrát byla konkurence veliká. Na startovní listině bylo přihlášeno 36 závodních vozů, z toho 20 v soutěžní kategorii PROAM. Jelikož se odjede pouze jeden závod, pořadí na startovním roštu bude určovat průměr časů jezdců z obou kvalifikací.

Do první kvalifikace nastoupil Libor Milota a hned v úvodu jsme mohli sledovat dechberoucí situace, kdy například došlo k veliké nehodě právě v pasáži Eau Rouge. České posádce se však nešťastné situace vyhnuly a s vybojovaným šestým místem v kategorii PROAM byl celý tým spokojen. Kdyby nedošlo k vyškrtnutí nejrychlejšího kola kvalifikace za překročení traťových limitů, výchozí pozice by byla ještě lepší.

Dlouhý a náročný závod čekal na jezdce v neděli v poledne. Suchá trať byla pro všechny alespoň malou výhodou. Jako první z dvojice startoval Libor Milota. Prvním adrenalinovým zážitkem pro všechny fanoušky bývá první zatáčka, kdy se více jak 30 závodních aut snaží protlačit co nejvíce dopředu a v šampionátu International GT Open není výjimkou hned v úvodu několik kolizí. A bohužel nejinak tomu bylo i tentokrát. Dlouho očekávaný start a přípravu zkomplikovala naší posádce kolize dvou vozů, jež zůstaly stát při výjezdu ze zatáčky La Source. Následné vyhýbání se způsobilo další kolize a došlo i ke kontaktu vozu Audi R8 GT3 Libora Miloty. Ten zůstal kvůli technickým potížím chvíli stát a ztratil svou výhodnou pozici. Vzdát se však nechtěl a ze samotného konce se postupně probojoval zpět. Podívaná to byla velmi působivá. Během několika kol si získal 12 pozic a vše se zdálo být zachráněno.

Celý závod je rozdělen do čtyř časových úseků, kdy oba jezdci absolvují střídavě 2 úseky. V časovém oknu určeném pro povinné střídání jezdců zajel Milota do boxu a vůz předal Filipu Salaquardovi. Druhý úsek však ukázal, jaký dopad mělo předjíždění tolika vozů na technický stav automobilu. Žádné předjetí v tomto šampionátu neznamená nulový kontakt, dojde-li pak k více soubojům mezi vozy, na autě se projeví značné škody. Ulámané karbony, zhoršený přísun vzduchu do brzd či poškozená mřížka chladiče způsobily zpomalení vozu a hrozilo zničení motoru. Český tým byl tak nucen závod předčasně ukončit a bohužel vzdát boj o potřebné body.

V celkovém šampionátu se však ani jeden z jezdců vzdát nehodlá. Čtvrté kolo nás bude čekat za měsíc na maďarském Hungaroringu, kde mají oba jezdci plno zkušeností. Libor Milota odjel několik sezón v šampionátu Eset Cup, kde byl Hungaroring pravidelnou zastávkou. Nejvíce zkušeností tu však nabral ještě z dob, kdy byl motocyklovým závodníkem. A v neposlední řadě tu loni absolvoval s vozem Mercedes AMG GT3 právě jeden ze závodních víkendů šampionátu International GT Open a i tehdy měl pódiové umístění přímo na dosah. Budeme tedy české posádce opět držet palce a věřit, že zisk bodů na ně stále čeká.

(Zuzana Milotová)

Sdílet