Zemřel Wolfgang Srb, bývalý prezident FIM Europe

Autoklub České republiky s hlubokým zármutkem přijal zprávu, že 1. června 2024 zemřel pan Wolfgang Srb, bývalý prezident Mezinárodní motocyklové federace FIM Europe a ředitel Komise motokrosu FIM. Po celou dobu své funkcionářské kariéry pan Srb podporoval Autoklub ČR a pomáhal českému motocyklovému sportu na mezinárodní úrovni, byl přítelem prezidenta Autoklubu ČR Jana Šťovíčka.

Narodil se 19. srpna 1948 ve Vídni a jeho vášní byly všechny disciplíny motocyklového sportu, především motokros. Jeho přínos pro rozvoj mistrovství světa MXGP měl zásadní význam pro současný úspěch tohoto seriálu. Žil a dýchal tímto šampionátem a vždy se snažil, aby byl stále lepší pro jezdce, týmy i fanoušky. Jeho úsilí nebylo jen profesionální, ale i velmi osobní. Záleželo mu na každém aspektu motokrosu a jako klíčový činitel s rozhodovací pravomocí se Wolfgang podílel na utváření pozitivního obrazu celé Mezinárodní motocyklové federace FIM.

Wolfgang Srb strávil mládí jako nadšený automobilový závodník v rally a vášnivý fanoušek motorsportu. Do světa motocyklů vstoupil na počátku osmdesátých let minulého století jako sportovní steward rakouské federace a jako člen jury se účastnil mistrovství světa FIM v motokrosu.

Koncem roku 1984 se stal členem Komise motokrosu (CMS) FIM. V roce 1987 již Wolfgang Srb působil jako instruktor na seminářích pro začínající funkcionáře FIM. V roce 1989 byl zvolen viceprezidentem CMS, v roce 1993 povýšen na prezidenta a poté v letech 2011 až 2014 na ředitele CMS.

V letech 2002 až 2006 byl Wolfgang Srb viceprezidentem FIM Europe a v roce 2014 byl na kongresu v Krakově zvolen prezidentem FIM Europe. Tuto funkci zastával až do konce roku 2018. V roce 2019 byl jmenován čestným prezidentem FIM Europe.

Autoklub České republiky vyjadřuje v této těžké chvíli hlubokou soustrast Wolfgangově rodině a přátelům z Austria Motorsport Federation / ÖAMTC.

 

Sdílet