SMOLNÉ MUGELLO PRO FILIPA SALAČE

V pořadí sedmá velká cena mistrovství světa silničních motocyklů proběhla tento víkend na krásném toskánském okruhu Autodromo Internazionale del Mugello. Filip Salač zahájil závodní víkend sedmým místem v prvním měřeném tréninku, ale postup do druhé části kvalifikace mu v kombinovaném měření o vlásek unikl. Startoval tak ze sedmé řady, avšak jeho snahu o zisk dalších mistrovských bodů ukončil sedm kol před cílem pád.

V prvním pátečním měřeném tréninku, který se započítával do kombinovaného měření, obsadil český jezdec týmu Marc VDS Racing Team sedmou pozici, zaznamenal čas 1:51.064, což představovalo ztrátu +0,224 na prvního Chantru.

„Ve volném tréninku jsme zkoušeli změnu v nastavení, zdálo se mi, že podmínky na trati mohou být zrádné. Nicméně pak jsme se vrátili k původní variantě, protože změna nepřinesla žádné zlepšení. Hned se mi vrátila jistota. Po přezutí na novou sadu pneumatik jsem se snažil držet předních jezdců, myslel jsem, že na tom vydělám, ale nebyl to dobrý nápad, protože mě naopak zpomalovali. Ale dodalo mně to na sebedůvěře, navíc jsme byli k nejrychlejšímu jezdci v dosavadním průběhu sezóny nejblíže. Takže jsem si hodně věřil do kvalifikace, ta nám ale ve velkém horku nevyšla úplně ideálně,“ zhodnotil předzávodní program sedmého podniku Filip Salač #12.

Závod kategorie Moto2 byl zkrácen na 12 kol, Filip stál na gridu v sedmé řadě, po skvělém startu předjel devět soupeřů a posunul se na desátou příčku. Ve druhém kole byl vytlačen soupeřem a při snaze o vyhnutí si vylomil seřizování přední brzdy. Problémy s brzdou pak zapříčinily pád sedm kolem před koncem závodu. V té chvíli byl český jezdec na 13. místě.

„Špatné dny potkají každého z nás. Tohle byl bohužel jeden z nich. Věřil jsem, že budeme konkurenceschopní, protože jsme našli dobrý setup na použité pneumatiky. Měl jsem úžasný start, hned v úvodu se mi podařilo předjet devět soupeřů. Ve druhém průjezdu jsem musel rychle reagovat na jezdce, který mě předjížděl, a přitom jsem rukou zlomil seřizovač přední brzdy. Ta potom začala měknout kvůli přehřátí a motorka špatně brzdila. S tím nešlo během závodu nic dělat, a proto jsem také havaroval. Dělal jsem, co šlo, ale bohužel jsme měli tentokrát smůlu,“ uvedl po závodě Filip Salač #12.

Závod kategorie Moto2 vyhrál Joe Roberts, druhé místo obsadil Manuel Gonzalez, Alonso Lopez dojel třetí. Český jezdec týmu Marc VDS Racing Team je po sedmém podniku sezóny na 18. místě se 14 body.

(Jan Koudelka)

foto: Elf Marc VDS Racing Team

Sdílet