30 let od odchodu Elišky Junkové

Právě dnes, 5. ledna v roce 1994, odešla v požehnaném věku 93 let do motoristického nebe Eliška Junková, legendární automobilová závodnice, celoživotní propagátorka a podporovatelka motorsportu a motorismu. Ve dvacátých letech minulého století byla nejrychlejší ženou světa, rovnocennou soupeřkou tehdejších nejlepších jezdců. Za svoji krátkou závodní kariéru získala mezinárodní renomé, které zúročila v dalších letech. Po celý život vzorně reprezentovala svoji zemi, díky svým jazykovým schopnostem, kouzlu osobnosti a nadáním umění diplomacie rozvíjela kontakty v rámci motoristických federací, byla členkou významných mezinárodních klubů.

Na počest královny volantu jeden ze salonků klubového domu Autoklubu ČR nese její jméno. U dveří je umístěn vzkaz Junkové obnovujícímu se Autoklubu v roce 1989 a na stěnách fotografie z Eliščiny závodní kariéry.

V roce 2019 byla v klubovém domě slavnostně odhalena busta Elišky Junkové s životním mottem „Musíte mít vůli zvítězit.“ Prezident republiky v roce 2019 na návrh Autoklubu ČR udělil Elišce Junkové státní vyznamenání In memoriam. V roce 2022 byla na návrh Autoklubu ČR Eliška Junková uvedena do Síně slávy Mezinárodní federace historických vozidel FIVA.

Čest její památce!

Sdílet