Ervín Krajčovič vybojoval titul mistra světa

Už v loňském roce se ve světovém šampionátu ve flat tracku prosadil na stupně vítězů český jezdec Ervín Krajčovič a jeho účinkování v seriálu vyvrcholilo ziskem třetího místa. Letos si svoji pozici výrazně vylepšil a Česká republika má tak jeho zásluhou titul mistr světa v motocyklovém sportu 2023.
Historie mistrovství světa takzvané americké ploché dráhy není dlouhá. První světový šampion byl v této disciplíně vyhlášen v roce 2017. Už před tímto rokem se však konal takzvaný světový pohár FIM v této disciplíně. Od prvních počátků závodění klasických motocyklů na plochodrážních oválech je u toho i České republika. První ročníky pohárových závodů se uskutečnily v Praze a později i v Pardubicích. Ty se posléze staly pravidelným místem zastávky světového šampionátu, když se pardubický závod koná během tradičního plochodrážního víkendu.
V mistrovství světa byl Ervín Krajčovič třikrát na stupních vítězů a podával absolutně vyrovnané výkony. Česká republika se může pyšnit i ještě jedním špičkovým jezdcem této disciplíny. Ondřej Svědík dokonce jeden ze závodů vyhrál a nebýt nepovedeného závodu v italském Boves-Cunec i on by byl zcela určitě na stupních vítězů, ale i čtvrté místo je výborné.
Vyplatila se dlouhodobá práce nejenom všech jezdců této disciplíny, ale i manažera českého flat tracku Pavla Pučka. Vždyť především jeho zásluhou se v České republice jezdí jeden ze dvou nejkvalitnějších mistrovských seriálů. Pravda, zatím až na pardubické mistrovství světa nejsou návštěvy tisícové, ale výkony našich jezdců by si větší zájem zasloužily. Vždyť v kolika disciplínách máme nejlepšího sportovce světa.
Petr Moravec
Foto: servis FIM a Milan Křiček

Sdílet