FIA a FIM Společně proti online zneužívání

Prezidenti Mezinárodní automobilové federace FIA Mohammed Ben Sulayem a Mezinárodní motocyklové federace FIM Jorge Viegas podepsali chartu, v níž se zavazují ke spolupráci s cílem zastavit projevy nenávisti ve sportu. Obě světové federace se tak historicky spojují v průlomové kampani United Against Online Abuse – Společně proti online zneužívání. Na zahájení partnerství se podílel prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček, člen Světové rady motorsportu FIA a předseda Výboru pro spolupráci mezi FIA a FIM.

V době, kdy se digitální komunikace stala všudypřítomnou, představuje zneužívání online výzvu pro celosvětové sportovní organizace, vlády a regulační instituce. Kampaň United Against Online Abuse vznikla z iniciativy prezidenta FIA Ben Sulayema, který vloni na podzim oznámil, že úroveň toxicity nenávistných příspěvků dosáhla krizového bodu, když jedné ze stevardek FIA bylo vyhrožováno smrtí. Řada činovníků motorsportu je v posledních letech terčem obtěžování a nenávistných příspěvků zejména na sociálních sítích. Bez těchto lidí by neexistovalo závodění. Je naprosto nepřijatelné, aby v mnoha případech dobrovolníci, lidé, kteří se organizaci sportu věnují ve svém volném čase, byli vystaveni tomuto extrémnímu zneužívání.

„Kampaň se v letošním roce přelila do konkrétních opatření. FIA navázala partnerství s technologickou společností Arwen, která se zabývá detekcí a vymýcením urážlivého obsahu na sociálních sítích pomocí umělé inteligence. Prostřednictvím FIA University bude podporován výzkum digitální nenávisti a toxických komentářů specifických pro sport. Výstupy poskytnou platformu pro sdílení znalostí, vzdělávání a prevenci. Byl zahájen dialog s platformami sociálních médií a spolupráce s vládními, nevládními a sportovními orgány. Z pozice předsedy Výboru pro spolupráci mezi FIA a FIM jsem moc rád, že obě světové federace motorsportu spojily síly v této nadmíru prospěšné a přínosné aktivitě,“ vysvětlil Jan Šťovíček.

Mnoho zúčastněných stran ve sportu, včetně sportovců, dobrovolníků, úředníků, fanoušků, sportovních organizací, online platforem, technologických podniků, vládních a regulačních orgánů, hraje důležitou roli v eliminaci nenávistných projevů ve sportu. Misí kampaně je vybudovat globální koalici v rámci sportovního ekosystému. FIA je v pokročilých jednáních s Mezinárodním olympijským výborem a Mezinárodní federací fotbalových asociací FIFA, stejně jako se zástupci řídících orgánů atletiky, ragby, řady dalších sportů a organizací Mír a sport.

Informace o kampani a možnost se zapojit najdete na unitedagainstonlineabuse.com

Sdílet