Eliška Plná na startu FIA Girls on Track 2023

Čtvrtý ročník hledání vycházejících ženských talentů motorsportu pod hlavičkou Mezinárodní automobilové federace FIA začal dnes na italském okruhu Franciacorta tréninkovým kempem. Účastní se ho i nadějná Eliška Plná, třináctiletá jezdkyně autocrossu.

Cílem programu FIA Girls on Track Rising Stars, který probíhá ve spolupráci s Ferrari Driver Academy, Iron Dames a Pirelli, je odhalit a vychovávat ženské závodnické talenty z řad nejlepších jezdkyň ve věku 12-16 let navržených národními sportovními svazy.

Na italském okruhu Franciacorta se 4. a 5. září představí Eliška Plná a dalších sedm nominovaných juniorských jezdkyň (12 až 14 let) a 6. a 7. září osm nominovaných seniorských jezdkyň (14 až 16 let). Oba programy připravila a řídí ACI Scuola Federale, oficiální autoškola italské automobilové federace.

Nominované jezdkyně absolvují testy na trati za volantem identicky připravených motokár pro zjištění jejich technické zpětné vazby a také kompletní simulaci závodního dne, která bude zahrnovat trénink, kvalifikaci a závod.

Mimo tréninky na trati budou probíhat psychická a fyzická kondiční cvičení a další tréninky, jež plně zhodnotí jejich schopnosti ve všech aspektech moderní kariéry automobilového závodníka.

Stejný základní program se bude opakovat pro nominované jezdkyně třídy Senior, které budou používat identické vozy Formule 4. Doplňujícím prvkem pro jezdkyně Senior bude posouzení jejich schopností pracovat s širší škálou analýz dat, které mají jejich inženýři k dispozici.

Na závěr tréninkového kempu postoupí na základě hodnocení nominovaných jezdců čtyři nejlepší juniorské a čtyři nejlepší seniorské jezdkyně do další fáze programu FIA Girls on Track Rising Stars, do skautského kempu.

Všechny jezdkyně, které projdou tréninkovým kempem, se stanou součástí týmu talentů, v níž budou mít dlouhodobou podporu v různých aspektech své sportovní kariéry. Na Scouting Campu, který se bude konat na proslulém testovacím okruhu Fiorano v Maranellu, domově Scuderie Ferrari, se jim dostane také hloubkového hodnocení a tréninku.

Po ukončení fáze Scouting Campu bude nejpůsobivější z nominovaných juniorek odměněna možností zúčastnit se mezinárodní motokárové sezóny 2024 podporované Ferrari Driver Academy. Mezi nominovanými seniorkami bude nejlepší výkon na Scouting Campu oceněn možností startovat ve Formuli 4 s podporou týmu Iron Dames v roce 2024.

Jezdkyně nominované do programu FIA Girls on Track – Rising Star 2023

Junior (12 až 14 let)               

Eva Dorrestijn – Nizozemsko – Karting

Annabella Fairclough – Velká Británie – Karting

Klara Kowalczyk – Polsko – Karting

Bianca Nagy – Maďarsko – Karting

Eliška Plná – Česká republika – Autocross

Vanessa Silkunaite – Litva – Karting

Kanon Takahashi – Japonsko – Karting

Ella Jönsson – Švédsko – Karting

 

Senior (14 až 16 let)               

Joanna Ciconte – Austrálie – Karting

Domenika Arellano – Ekvádor – Karting

Anniken Lindfjord – Norsko – CrossCar

Meri Levula – Finsko – Karting/TouringCar

Alba Hurup Larsen – Dánsko – Karting

Mathilda Paatz – Německo – Karting

Jure Portelli – Austrálie – Karting

Milla Sjöstrand – Švédsko Karting/Formule 1000

 

Deborah Mayerová, předsedkyně Komise žen v motorsportu FIA, řekla: „Těším se na začátek čtvrtého ročníku FIA Girls On Track – Rising Stars, kde se sejdou nominované mladé jezdkyně. Výzva k podávání přihlášek, která byla vyhlášena v červnu po celém světě, s další podporou našich klubů a členů Komise, vyústila ve velmi bohatý a slibný počáteční výběr s širokou škálou profilů a zkušeností. Ráda bych poděkovala našim věrným a oddaným partnerům FDA a Iron Dames a ACI Scuola Federale za to, že nás letos hostili.  Přeji všem účastnicím, které spojuje vášeň pro motoristický sport a sen o kariéře, hodně štěstí. V předchozích ročnících program FIA Girls on Track – Rising Stars dokázal, že může být akcelerátorem snů a odrazovým můstkem na nejvyšší úroveň. To je to, co dělá tento program tak jedinečným a drahým našim srdcím.“

Foto Jan Altner

 

Sdílet