Skvělé dvoudenní enduro ve Mšeně si Jaroslav Kalný a Tomáš Holý užili

Celkem přes 400 kilometrů náročné tratě, déšť, bahno, ale i trochu prachu, a především skvělé souboje nabídlo tento víkend jediné dvoudenní enduro, které se letos v Česku pořádalo – enduro ve Mšeně u Mělníka. Na jeho startu nechyběli ani jezdci Czech Enduro Teamu Jaroslav Kalný #107 a Tomáš Holý #82.

Pořadatelé ve Mšeně uspořádat závody motocyklového endura umí, což dokázali i letos. „Očekával jsem, že pořadatelé připraví špičkové závody a potvrdilo se mi to už v pátek při seznamování s testy,“ říká Jaroslav Kalný. „Enduro test obsahoval snad vše, co se od enduro testu očekává. Cross test plně připravený na poli byl dlouhý a přitom rychlý,“ doplňuje týmového parťáka Tomáš Holý.

Enduro ve Mšeně v sobotu ráno odstartovalo neměřeným enduro testem. Následoval Cross test, který už byl rovnou naostro. Mezi testy se jezdci vraceli vždy na atletický stadion ve Mšeně, kde probíhaly všechny časové kontroly a také servisy. A právě čas na servis potřebovali oba jezdci.

„První polovina závodu probíhala docela v pohodě, ale pak začala klouzat spojka. Došlo to do fáze, kdy jsem nevěděl, jestli vůbec dojedu do posledního servisu, ve kterém by byl čas s tím něco udělat,“ popisuje Tomáš Holý. „To se nakonec povedlo. Spojku jsme rozebrali, proměnili lamely a trochu přitvrdili. Naštěstí jsme to stihli v limitu, takže už jsem jen mohl doufat, že tahle oprava pomůže,“ dodává závodník, který v sobotu vyjel sedmé místo v absolutním pořadí juniorů a sedmé místo v kategorii E2.

V sobotním závodě řešil technické problémy také Jaroslav Kalný. „V posledním enduro testu jsem prošlápl zadní brzdu, a to zrovna v pasáži, kde byla opravdu potřeba. V časovce se mi ji ale podařilo ovzdušnit a poslední cross test jsem tak mohl jet naplno,“ hodnotí. Bohužel se nevyhnul ani jezdeckým chybám. „V prvním měřeném enduro testu jsem šel k zemi, takže jsem ztratil několik sekund, ale pak se mi podařilo zajet velmi rychle. Takže ve finále jsem se sobotním třetím místem absolutně, druhým místem v kategorii juniorů a vítězstvím v kategorii E3 spokojený.

Nedělní závod byl poznamenán celodenním deštěm. „Bohužel jsem hned v prvním cross testu spadl, a to dost tvrdě. Dokonce jsem ohnul řídítka a než jsem opět nasedl na motorku, trvalo to celou věčnost. Sice jsem se dostal zase do tempa, ale na cross testu jsem se pořád trápil. Vybojované třetí místo jsem ale nakonec ztratil na posledním cross testu, kdy jsem opět spadl, dokonce jsem se motorkou přetočil a ztratil zase velké množství času. Neděle tedy nevyšla, tak jak by měla,“ hodnotí Jaroslav Kalný.

Naopak lépe se v propršeném dni cítil Tomáš Holý: „Trochu jsem se obával, jestli oprava spojky pomůže a hned ráno mě ještě čekaly technické úkony, jako třeba namontovat kryt pod motor a v prvním servisu vyměnit vzduchový filtr. To všechno nakonec klaplo a já se cítil dobře. Jen to poslední kolo už byl takový trošku boj o přežití na totálně mokré a bahnité trati, ale zvládli jsme to.“

Jaroslav Kalný v neděli dojel na čtvrtém místě absolutního pořadí, na třetím místě v kategorii juniorů a druhý v kategorii E3. Tomáš Holý zopakoval výsledky ze soboty, avšak se zásadním rozdílem v celkovém pořadí, kdy se ze sobotního sedmnáctého místa posunul na místo dvanácté.

„V každém případě patří poděkování všem pořadatelům, kteří špičkově připravili dvoudenní závody endura minimálně evropského formátu – díky moc,“ shodují se oba závodníci.

Jezdci Czech Enduro Teamu za tři týdny vyrazí do Polska na závěrečný podnik mistrovství Evropy v enduru. Vedle Tomáše Holého a Jaroslava Kalného se na start postaví také Zdeněk Pitel, který si letos na konci června zlomil zápěstí.

„Zranění se hojí absolutně skvěle. Lékaři odvedli perfektní práci a teď už na plno rehabilituji u fyzioterapeuta Lukáše Helma v Klatovech. I díky němu a jeho kolegům jsem se už vrátil za řídítka a se startem v Polsku počítám,“ slibuje Zdeněk Pitel.

(CZECH ENDURO TEAM)

Sdílet