Prezident ČR Petr Pavel navštívil MXGP v Lokti

Jeden z největších svátků českého motoristického sportu – mistrovství světa v motokrosu – poctil svou soukromou návštěvou prezident republiky Petr Pavel. Do Lokte přijel na motocyklu, po závodišti se pak pohyboval na čtyřkolce. V přátelské atmosféře se setkal s prezidentem Autoklubu ČR Janem Šťovíčkem, českými jezdci, organizátory závodů a zástupci Mezinárodní motocyklové federace FIM. Prezidenta Petra Pavla přivítaly desetitisíce fanoušků.

Po příjezdu se prezident Petr Pavel setkal s generálním ředitelem Infront Moto Racing Davidem Luongem a organizátory Grand Prix. David Luongo daroval panu Pavlovi závodní dresy současných lídrů šampionátu, českého prezidenta pozdravil ředitel Komise motokrosu FIM Antonio Alia Portela a další činovníci Mezinárodní motocyklové federace.

V doprovodu českých jezdců hlavu státu přivítal prezident Autoklubu České republiky Jan Šťovíček. Petr Pavel dostal jedinečný motokrosový dres se svým jménem, který podepsali čeští jezdci, kteří v Lokti o víkendu startovali.

Český reprezentant v mistrovství světa silničních motocyklů Filip Salač v rámci návštěvy Lokte daroval prezidentovi Petru Pavlovi svoji závodní helmu s českým znakem.

Prezident Petr Pavel si udělal čas také na nejmenší jezdce v Akademii MXGP. Pro naše malé motokrosaře to byla neuvěřitelná pocta a jedinečné setkání. Stihl se pozdravit i s několikanásobnými motokrosovými mistry světa Harrym a Stefanem Evertsovými.

Prezidentská návštěva vyjadřuje podporu nejvyššího vedení České republiky této výjimečné události motoristického sportu a podtrhuje skvělou spolupráci mezi Infront Moto Racing, místními organizátory, Autoklubem ČR a státními orgány.

Jak se vedlo českým jezdcům? V královské kategorii MXGP byl náš nejlepší motokrosař Jakub Terešák bohužel omezen zraněním a do druhé jízdy už nenastoupil. Rudolf Weschta skončil v první jízdě třicátý, ve druhé si o tři příčky polepšil. Jonáši Nedvědovi patřilo třiatřicáté a devětadvacáté místo. V MX2 domácím fanouškům udělal radost jedním bodem za dvacáté místo Petr Polák, ve druhé jízdě však po kontaktu se soupeřem musel odstoupit. Ale právě v této jízdě se dařilo Martinu Venhodovi a Danielu Mandysovi, Venhoda bral tři body za osmnácté místo, Mandys o pozici za ním získal o bod méně.

V evropském šampionátu dvoutaktů EMX2T zazářil člen ACCR Czech Talent Teamu Vítězslav Marek, když ve druhé jízdě obsadil třetí místo. Po čtrnácté pozici v první jízdě mu tak celkově patřilo velmi pěkné šesté místo. Bez stresů soutěžící Petr Bartoš zajel šestnáctý a patnáctý, což v součtu znamenalo celkovou sedmnáctou pozici.

Ve finále juniorského mistrovství Evropy v nejslabší kubatuře EMX65 Českou republiku reprezentoval Dominik Hasoň, mezi čtyřicítkou nejlepších vrstevníků starého kontinentu bral jednadvacáté a třiadvacáté místo, v celkové klasifikaci skončil pětadvacátý. V EMX85 se Stanislav Pojar umístil na třinácté pozici po sedmnáctém místě v první a třináctém ve druhé jízdě.

Sdílet