Úspěšný diplomatický maraton Autoklubu ČR v Cordobě

Autoklub České republiky se v zastoupení prezidentem Janem Šťovíčkem a generálním sekretářem Tomášem Kuncem aktivně účastnil řady jednání v rámci každoroční konference Mezinárodní automobilové federace FIA, která se minulý týden konala ve španělské Cordobě.

V andaluské metropoli zasedla Světová rada motorsportu na svém druhém zasedání v tomto roce. „Řešili jsme aktuální agendu, zejména týkající se bezpečnosti a technických záležitostí. Zvedl jsem na Světové radě téma bezpečnostního incidentu na F1 v Barceloně, kdy fotbalista Neymar a další VIP zůstali na startovním roštu při startu zahřívacího kola. Budou tedy přijata opatření, aby se to už neopakovalo. Schvalovala se také aktualizace technických předpisů a pravidel pro nadcházející sezónu,“ informoval Jan Šťovíček, člen Světové rady motorsportu. Na jednání předkládal materiál o zajišťování odměn pro pořadatele v rámci činnosti traťových komisařů při sportovních podnicích pod Mezinárodní automobilovou federací FIA. „Jde mi o zavedení systému, kterým bude garantována odměna komisařům, samozřejmě se to týká i našich pořadatelů. Ne všechno lze dělat pouze na dobrovolnické bázi,“ vysvětlil Jan Šťovíček. Materiál bude dál projednáván ve Světové radě motorsportu.

V Cordobě se konalo také další zasedání Výboru pro spolupráci FIA-FIM, v historii prvního oficiálního orgánu partnerství mezi Mezinárodní automobilovou federací FIA a Mezinárodní motocyklovou federací FIM, jehož předsedou je Jan Šťovíček. „Mám velkou radost, že zahájená spolupráce mezi oběma federacemi se prohlubuje. Se členy Výboru jsme řešili konkrétní věci, například týkající se sportovního lékařství, schvalování tratí a dalších bodů, jež mohou být řešeny jak v motocyklovém, tak i automobilovém sportu společně,“ ocenil Jan Šťovíček.

Na zasedání evropských klubů v rámci bohatého programu konference FIA prezident Autoklubu České republiky vystoupil s prezentací unikátního českého offroadového projektu pro děti od 4-5 let Racer Buggy. „Náš koncept umožnuje dostupný start nejmladší generace do automobilového sportu. Prezentoval jsem, jak je možné takový projekt implementovat do rozvojových sportovních aktivit v jednotlivých národních federacích,“ představil Jan Šťovíček. S Tomášem Kuncem byl pak rovněž v diskuzním panelu k dostupnému motorsportu, který představuje FIA Eco Rally Cup, mezinárodní soutěž v jízdě pravidelnosti pro sériové automobily s alternativním pohonem. „Soutěž v pravidelnosti pro elektroauta už jsem měl příležitost vidět u nás v Českém Krumlově, v Cordobě jsme se s Tomášem Kuncem účastnili ukázkového podniku. Je to fajn nová disciplína, kterou může jezdit každý řidič s jakýmkoliv elektrickým autem bez úprav a zvláštního vybavení,“ zhodnotil Jan Šťovíček.

V závěru týdenního programu v Cordobě se uskutečnilo mimořádné Valné shromáždění FIA 2023. Delegáti národních federací z celého světa schválili zejména roční auditovanou účetní závěrku FIA za rok 2022 a opětovné přidružení Automobilové asociace Spojeného království k FIA. Kombinovaný provozní výsledek Mezinárodní automobilové federace se zlepšil z -24,0 milionu EUR v roce 2021 na -7,7 milionu EUR v roce 2022, což dokladuje, že FIA ​​znovu získává kontrolu nad svou finanční stabilitou.

Příští Valné shromáždění FIA se bude konat v Baku v Ázerbájdžánu 8. prosince 2023.

Sdílet