1000 mil československých končí v sobotu před NTM

Ve čtvrtek 15. června 2022 odstartovala od Autoklubu České republiky v Opletalově ulici vzpomínková jízda historických automobilů 1000 mil československých. 115 posádek vyrazilo z Prahy do Bratislavy ve stopách někdejšího legendárního dálkového závodu, který se jel ve třicátých letech minulého století. Do Prahy se ekipa nejkrásnějších historických skvostů na čtyřech kolech vrátí v sobotu 17. června, cíl bude před Národním technickým muzeem na Letné. Přijďte se podívat na dojezd automobilů do cíle a užít si doprovodný program.

Opletalova ulice před Autoklubem ČR se ve středu odpoledne změnila v závodní depo, stejně jako v dobách slavného závodu 1000 mil československých, který se konal v letech 1933-35. Návštěvníci měli možnost si unikátní vozy prohlédnout na vlastní oči a připraven byl také doprovodný program.

Po celé odpoledne hrála swingová kapela Dixie Hot Licks, mezi automobily chystající se na náročnou jízdu diváci mohli obdivovat modelky a modely Salonu první republiky.

Vrcholem pak byla jedineční přehlídka „Móda s vůní benzínu,“ s originály ze soukromých sbírek a modelů zhotovených přesně podle dobových střihů a módních katalogů.

Ve spolupráci s Národním pedagogickým muzeem a knihovnou J. A. Komenského byl ve dvoře knihovny v Jeruzalémské ulici připraven program pro děti připomínající legendární Elišku Junkovou.

Čtvrteční start od Autoklubu ČR, který začínal v 6.00 hodin si nenechal ujít ministr dopravy ČR Martin Kupka, který se ujal role startéra a poctivě odmával bezmála polovinu startovního pole.

Městskou část Prahy 1, jež akci Slavnostní start 1000 mil československých finančně podpořila, zastupoval první místostarosta David Bodeček.

A jaká je aktuální situace na trati? „Zatím se nám vyhnul déšť, svítí sluníčko a je ideálních 23°C,“ hlásil se nám po telefonu Jiří Patočka, ředitel soutěže, z areálu závodní dráhy v Dl´hé, kde probíhá jízda pravidelnosti. „Včerejší první etapa byla velmi úspěšná, nedojelo pouze jedno auto, cíl před Bratislavským Hradem byl úžasný. Dnes do startu nenastoupily kvůli poruše tři posádky, ale i tak je počet odstoupivších čtyř aut velmi nízký. Všichni jsou moc spokojeni a soutěž si užívají,“ doplnil Jiří Patočka.

Zveme na sobotní odpoledne před Národní technické muzeum na Letné. Můžete zde zažít skvělou atmosféru. Nejkrásnější historické automobily se v cílové rovince objeví po 17. hodině.

Doprovodný program Národního technického muzea je připraven především pro rodiny s dětmi. Malí návštěvníci muzea ve věku 3 až 7 let si za Dopravní halou mohou od 11 hodin zkoušet jízdu ve šlapacích autíčkách z dílny Czech Pedal Cars. Kolem 14. hodiny se zde uskuteční již třetí ročníku závodu „Rallye NTM“ na šlapacích autíčkách v jízdách pravidelnosti. Jezdit bude možné i po uzavření muzea od 16 do 18 hodin. Na všechny malé účastníky čeká odměna a na vítěze sportovní trofej. Samozřejmě bude otevřen také Letenský kolotoč.

Foto Radek Lavička, Bohumil Pácl

Sdílet