Autoklub ČR čelí útoku s odposlouchávacím softwarem, podává trestní oznámení

Autoklub ČR podal trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření ze spáchání trestných činů porušení tajemství dopravovaných zpráv a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. V telefonních přístrojích několika předních představitelů Autoklubu ČR totiž byly příslušnou certifikovanou firmou detekovány sofistikované špionážní a odposlouchávací softwary a aplikace.

Dle podaného trestního oznámení je Autoklub ČR přesvědčen, že instalace odposlouchávacích softwarů v telefonech představitelů Autoklubu ČR souvisí s chystanou valnou hromadou. Autoklub ČR instalaci odposlouchávacího softwaru do svých zařízení vnímá jako útok na samotnou organizaci. Autoklub ČR bude požadovat vyšetření tohoto útoku a je připraven orgánům činným v trestním řízení poskytnout všechny potřebné informace, které má k dispozici.

Vzhledem k tomu, že v poslední době došlo k úniku neveřejných zpráv z jednání orgánů Autoklubu ČR ke třetím osobám, které k nim jinak neměly a nemohly mít žádný přístup, došlo k technické kontrole komunikačních zařízení některých představitelů Autoklubu ČR specializovanou firmou. Při této kontrole bylo zjištěno, že tato zařízení se stala předmětem útoku vzdáleným přístupem. Ten umožňoval sledování jejich činnosti, kopii dat a textové komunikace, odposlech telefonických hovorů a částečnou kontrolu nad zařízením.

Podle právního stanoviska, který si Autoklub ČR po odhalení odposlouchávacího softwaru nechal zpracovat, došlo k útoku průmyslové špionáže s cílem poškodit oprávněné a chráněné zájmy organizace a jejich statutárních zástupců. Proto podal trestní oznámení na Policii ČR.

Sdílet