Mytí auta v zimě

Letošní zima se pevně drží otěží a sníh leží i v nižších polohách České republiky. Silničáři využívají často chemické ošetření komunikací, tedy sůl a při krátkodobé oblevě pak na silnicích potkáváme rozsolenou sněhovou břečku nebo mokrý povrch vozovky. Je dobré tedy auto v zimě mýt nebo ne?

Rozhodně ano! Prach a další nečistoty z komunikací spolu se solí jsou agresívními silami, které napadají nejen karoserii vozidla, ale i jeho skryté nosné části. Málokdo z motoristů dnes u moderních aut řeší ošetření dutin a spodku svého vozu ochranným nástřikem. Sůl, prach a vlhko je ideálním prostředím pro korozi nosných dílů, karoserie i částí elektroinstalace. I malá vrstvička soli a prachu na voze v zimě dokáže absorbovat a udržet vlhkost, která pro korozivní proces poskytuje ideální prostředí. Roztátý sníh spolu se solí z vašich bot poškodí nejen vnitřní čalounění vozu, ale může být i problémem pro interiér jako takový, nebo elektrické kabely a spoje. Proto včas odstraňte roztátý sníh z gumových autokoberečků.
Nezapomeňte svůj vůz vždy po určité době i v zimním období umýt v kvalitní automyčce. Je vhodné užít i programů s nanesením vosku. Zaparkujete-li auto z myčky po krátké jízdě, osušte těsnění dveří alespoň u řidiče (a můžete-li, ošetřete silikonem), aby vám noční mráz „nezamknul“ dveře tak, že budete muset lézt do vozu třeba kufrem.

Sdílet