Noční klid od 1. října 2016 – Informace pro pořadatele

Upozorňujeme pořadatele sportovních či jiných akcí (např. akce v rámci zájmové činnosti Autoklubu ČR, vyhlášení, společenské akce), které způsobují hluk v době nočního klidu, že od 1. října 2016 platí nová právní úprava pro povolování těchto akcí (novela zákona o přestupcích).
Dobou nočního klidu se rozumí doba od 22. do 6. hodiny. 
Dosud mohly obce takovým akcím udělovat výjimky, ale od října již toto právo nemají.
Od 1. října mají obce právo vydat obecně závaznou vyhlášku, ve které stanoví, kdy může být doba nočního klidu kratší nebo žádná. Tyto výjimečné případy však musí být ve vyhlášce konkrétně uvedeny. V případě, že určitá akce nebude ve vyhlášce uvedena, bude hlučné jednání osob v době nočního klidu postižitelné a bude se řešit v rámci přestupkového řízení. 
Některé obce v současné době vyzývají pořadatele sportovních, kulturních, rodinných a společenských akcí, které překračují stanovenou dobu nočního klidu k nahlášení těchto akcí tak, aby mohly být zapracovány do obecně závazných vyhlášek.
Na základě výše uvedeného doporučujeme všem pořadatelům prostudovat si Otázky a odpovědi k problematice nočního klidu a k novele zákona o přestupcích, které jsou zveřejněny na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR a obrátit se na obec, ve které se akce bude konat, se žádostí o zařazení akce do obecně závazné vyhlášky. 
Otázky a odpovědi k problematice nočního klidu jsou uvedeny ZDE nebo jsou dostupné na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR.

Sdílet