Klatovský uspěl v mistrovství světa na ledové ploché dráze

Ve finském Ylitorniu začal letošní ročník mistrovství světa na ledové ploché dráze. Jediný český jezdec ve startovní listině tohoto závodu Jan Klatovský poměrně s přehledem splnil svůj cíl a vybojoval si spolu se sedmi dalšími jezdci postup do závěrečných bojů o účast ve finále světového šampionátu, který se uskuteční příští sobotu ve švédském Stromsundu.

 Osmý muž loňského individuálního mistrovství světa Jan Klatovský obsadil šesté místo, ale je přesvědčen, že mohl být i na stupních vítězů. „Získal jsem vlastně o tři body více, porazil jsem ve své předposlední jízdě Zorna s Pletschacherem, ale paní rozhodčí náš kontakt v první zatáčce viděla jako moji nebezpečnou jízdu a vyloučila mě prý pro nebezpečnou jízdu. Nedalo se nic dělat, naštěstí jsem měl dost bodů, protože do té chvíle jsem prohrál jen s Rusy a v poslední jízdě si postup zajistil,“ hodnotil závod telefonicky náš jezdec. Mimo jiné se také zmínil o opravdu nepříznivých klimatických podmínkách a skoro třicetistupňovém mrazu. Paradoxem závodu byla ta skutečnost, že pořadatel závodu zrušil páteční trénink. Nikoli však kvůli mrazu, ale proto, že přes „příznivé počasí“ neměl připravenou dostatečnou vrstvu ledu a také jim chyběly některé bezpečnostní prvky jako třeba balíky slámy do zatáček. Závod vyhrál Rus Myškověc, potřeboval však k vítězství o jednu jízdu navíc. Po skončení dvacáté jízdy měl, vzhledem k tomu, že ztratil bod se svým krajanem Karačincevem, stejně bodů jako Rakušan Zorn a tak o jeho prvenství rozhodla dodatková jízda dvou nejlepších kterou vyhrál.

Druhá polovina startovní listiny Stromsundského závodu vzejde z měření sil v dalším švédském městě Östersundu. Tam se představí jeho partner z loňského bronzového týmu v mistrovství světa, jeho bratr Antonín a Andrej Diviš.

Výsledky: 1. Jegor Myškověc (Rusko), 2. Franz Zorn (Rakousko) oba 14, 3. Günther Bauer (Německo) 13, 4. Sergej Karačincev (Rusko) 12, 5. Manfred Seifter (Rakousko), 6. Jan Klatovský (Česko), 7. Stefan Pletschacher (Německo) všichni 9, 8. Daniel Henderson, 9. Jimmy Olsen (oba Švédsko) oba 8, 10. Charly Ebner (Rakousko) 7, 11. Antti Aakko 6, 12. Mikko Jetsonen 4, 13. Jussi Nyrönen (všichni Finsko) 3, 14. Beat Dobler (Švýcarsko), 15. Claude Gadeyne (Francie), 16. Janne Vilponen (Finsko), 17. Martin Glarner (Švýcarsko) všichni 1, 18. Michel Bolt (Holandsko) 0.

Sdílet