Pravidelné školení posádek ASR

Stejně jako se závodníci závěru každé motoristické sezony zaobírají sčítáním bodů a ti úspěšní se účastní vyhlášování nejlepších, setkávají se členové Autoklubu Sport Rescue na pravidelném školení. Místo předání pohárů se však v tomto případě diskutuje nad proběhlou sezonou, vyhodnocují se zásahy a probírají připravované novinky.

Tradičními školiteli tak jsou například technici, které letos zastupoval Kamil Nechvilka, aby odpověděl na všechny otázky a nastínil i možný vývoj v oblasti bezpečnostních prvků do dalších let. Uplynulou sezonu zhodnotil za Federaci automobilového sportu předseda svazu rally Tomáš Kunc, když se probrali věci organizačního a materiálního zabezpečení.

Novinkou byla letos účast spolujezdkyně přední české rallyové posádky Valoušek – Havelková. Veronika Havelková je nejen vynikající spolujezdkyní, ale také obětavou zdravotnicí, působící na středočeské záchrance nebo v pražském Motole. Svým kolegům záchranářům tak odprezentovala nejen první pomoc, což mimochodem s úspěchem zajišťuje před každou mistrovskou rally pro posádky, ale nabídla také spoustu postřehů z druhé strany. Ani jí se v kariéře nevyhnuly havárie a dokázala nabídnout zajímavé postřehy, jak vnímá zásah samotná posádka. Velká část školení pak byla věnována nácviku spolupráce u nehody mezi ASR a zdravotnickou záchrannou službou.

Druhý školící den byl věnován především hrubé práci, když se pokračovalo v nácvicích vyprošťování, ale tentokrát už i s použitím hydraulického nářadí. Zde byla část věnována i rozdílům u nehody civilního a závodního vozidla. Zatím co závodní vozidla nejsou pro členy ASR ničím novým, mohou se dnes u některých disciplín setkat i s běžnými sériovkami, u kterých je potřeba počítat s dalšími možnými překážkami. 

Foto: Jitka Sochorová

Sdílet