FIA MOTORSPORT GAMES: Max Karhan v F4, Adam Kout v TCR, Kadlečík a Fiala v Esports

Přesně 22 národů včetně Česka. Maxe Karhana čeká závod v F4

Rovných 22 národů se utká v boji o medaile ve formuli 4 ve Valencii na FIA Motorsport Games. Českou republiku bude reprezentovat Max Karhan, který letos skončil v sérii F4 CEZ na třetím místě.

Závod mladých talentů se uskuteční na okruhu Ricardo Tormo ve dnech 25. až 27. října. Pojede se s monoposty Tatuus T421, které se používají ve všech oficiálních závodech formule 4 pod patronátem FIA. Aby byly zajištěny rovné podmínky, FIA přidělila závodníkům FIA Motorsport Games jednotlivé vozy prostřednictvím náhodného losování.

V předchozích ročních dominovala této kategorii Itálie, která vyhrála dvakrát za sebou díky Andreu Rossovi a Kimimu Antonellimu. Poslední jmenovaný byl nedávno potvrzen jako nástupce Lewise Hamiltona v týmu Mercedes F1.

Max Karhan nastoupí na FIA Motorsport Games poprvé. Některá jména oponentů zná velmi dobře ze svého působení v F4 CEZ. Jedním z jeho soupeřů bude letošní šampion F4 CEZ Oscar Wurz. Oba byli mimo jiné týmovými kolegy u Jenzer Motorsport. U této švýcarské stáje se během roku potkali i s Matúšem Rybou, který bude reprezentovat Slovensko.

Vzhledem k tomu, že Itálie letos ve startovním poli F4 chybí, máme jistotu, že uvidíme novou zemi na nejvyšší příčce. Vítěz navíc získá poukázku Racing Force Group v hodnotě 2000 € na produkty pro bezpečnost jezdců.

Přípravy začnou dvěma tréninky v pátek, po nich bude v sobotu ráno následovat kvalifikace a odpoledne 20minutový kvalifikační závod. Ten určí startovní pole pro závod o medaile, který začne v neděli ve 12:10 a bude trvat 30 minut.

Nárazník na nárazník. Startovní pole TCR má 15 závodníků včetně Adama Kouta

Závod TCR je jednou ze zakládajících disciplín, které byly představeny na prvním ročníku FIA Motorsport Games v roce 2019. Letos se závodníci z celého světa utkají na okruhu Ricarda Torma ve Valencii a Českou republiku bude reprezentovat letošní vicemistr TCR Eastern Europe, Adam Kout.

Závodníci budou na FIA Motorsport Games ve Valencii bojovat ve dvoulitrových cestovních vozech, postavených podle předpisů TCR. Čekají na ně dva tréninky, kvalifikace, kvalifikační závod a finálový závod o délce 30 minut.

Mezi zastoupené značky patří Audi, Cupra, Honda a Hyundai. V poli nebude chybět český zástupce Adam Kout, který pravidelně sbírá vítězství v TCR Eastern Europe a poslední dva roky skončil v hodnocení jezdců vždy mezi prvními třemi. Kout je momentálně 14. nejlepším jezdcem ve světovém hodnocení, což z něj dělá uchazeče o medailové pozice.

Argentinští jezdci jsou v čele TCR závodů prakticky od počátků a aktuálně se mohou pochlubit nejméně pěti jezdci v top 15 celosvětového hodnocení. Proto není žádným překvapením, že současný šampion TCR South America a současný kandidát na titul TCR Spain, Ignacio Montenegro, bude jedním z favoritů na zlato. Montenegro se navíc vrací na FIA Motorsport Games už podruhé.

Jedním z jezdců, kteří se Argentinci postaví do cesty, bude jeho rival v boji o titul TCR Spain, Jenson Brickley. Místní hrdina Eric Gené bude dalším uchazečem o vítězství. Geného otec Jordi působil ve WTCC a strýc Marc je bývalým pilotem formule 1.

Startovní listinu tvoří patnáct závodníků. Prvních kilometrů na okruhu Ricarda Torma se dočkají v pátek, kdy se uskuteční dvě 30minutové tréninkové jízdy v 11:35 a 15:25. Kvalifikace začíná v sobotu v 09:55 a kvalifikační závod se koná téhož dne v 15:20. Hlavní závod, který rozhodne o medailích, je naplánován na neděli v 09:45.

Českou republiku budou ve virtuální závodění reprezentovat Kadlečík a Fiala

Letošní FIA Motorsport Games nabídnou historicky nejpočetnější startovní listinu v disciplíně Esports, která je rozdělena do dvou kategorií a bude se soutěžit o šest medailí. Českou republiku budou ve Valencii reprezentovat Martin Kadlečík a Vojtěch Fiala.

Celkem 117 jezdců zastupujících 70 různých zemí bude soutěžit o čest v závodech GT a F4. Vítěz Esports F4 bude navíc odměněn testovacím dnem ve skutečné formuli 4.

V GT se bude závodit ve hře Assetto Corsa Competizione, kterou využívají i mimořádně úspěšné závody SRO Esports po celém světě. Všichni účastníci GT budou řídit Mercedes-AMG GT3 na virtuální verzi okruhu Circuit Ricardo Tormo.

Nová kategorie F4 se pojede platformě iRacing, globálním lídrovi ve virtuálním motorsportu. Tyto závody se odehrají na nově aktualizovaném okruhu Spa-Francorchamps 2024.

Soutěž se uskuteční v komplexu City of Arts and Sciences ve Valencii, kde budou mít účastníci k dispozici 22 profesionálních simulátorů Fanatec. Závody se liší délkou, od 30 minut až po jednu hodinu pro semifinále a finále, včetně povinné zastávky v boxech.

Martin Kadlečík se v minulém ročníku umístil v TOP 5 v GT. Letos přesedne do formule 4, zatímco jeho místo v GT zaujme Vojtěch Fiala.

Text: Aleš Sirný

Foto: FIA Motorsport Games, archiv AČR

Sdílet