Famózní výkon pořadatelů Zlaté přilby 2024

Začátek víkendového svátku ploché dráhy v Pardubicích, jehož vrcholem je nejstarší závod této disciplíny motorsportu na světě, poznamenal déšť. Pršelo již v pátek odpoledne, pořadatelům voda z oblak nedala spát ani v noci. Sobotní dopoledne tak přineslo nejtěžší boj celého víkendu, který pardubičtí organizátoři zvládli na výtečnou. Nezměrným úsilím mazlavé bahno z trati odstranili a dali ovál do pořádku. Sobotní program mohl začít!

Ještě v pátek se v Pardubicích uskutečnil závod GP Challenge, z něhož si čtyři nejlepší vybojovali postup do příštího ročníku světového šampionátu Speedway Grand Prix. Domácím želízkem v ohni byl Jan Kvěch.

Nakonec se ale radovali Australan Brady Kurtz, Anders Thomsen z Dánska, Polák Dominik Kubera a Max Fricke rovněž z Austrálie. Jan Kvěch obsadil devátou příčku.

Ale v sobotu už udělali čeští reprezentanti domácím fanouškům velkou radost. Ervín Krajčovič si vítězstvím v domácím podniku udržel naději na obhajobu loňského světového titulu ve flat tracku.  Před posledním závodem sezóny v maďarském Debrecenu ztrácí na průběžně vedoucího Američana Sammyho Halberta jen sedm bodů. Jubilejní padesátý ročník Zlaté stuhy juniorů vyhrál Adam Bubba Bednář. Ve svých sedmnácti letech se stal historicky nejmladším vítězem slavného předzávodu Zlaté přilby!

V neděli pak hlavní závod víkendu – Zlatou přilbu města Pardubic 2024 – vyhrál Dán Rasmus Jensen. První finálová jízda byla zastavena, varování si zasloužil Nor Mathias Pollestad. Po restartu vedl Australan Ryan Douglas, ale ve čtvrtém kole se ohlédl a zpomalil. Cíl nakonec protnul jako pátý. Za vítězným Jensenem skončil Polák Robert Chmiel a zmíněný Pollestad. Jan Kvěch pak vyhrál malé finále, když vedoucí Patryk Dudek z Polska odstoupil v pátém kole.

Foto Jan Altner

Sdílet