FIA Motorsport Games se připravuje na svůj doposud nejsilnější ročník

FIA Motorsport Games ztělesňuje vizi národní reprezentace ve světě motorismu. Přípravy na třetí ročník, který se uskuteční od 23. do 27. října v rušném španělském přístavním městě Valencie, jsou v plném proudu. Tato unikátní akce se rychle rozrostla ve skutečný závod národů – a stále roste.

Myšlenka je jednoduchá: sportovci soutěží o zlaté, stříbrné a bronzové medaile ve svých národních barvách. Očekává se, že letošního ročníku se zúčastní více než 80 národních sportovních autorit (ASN), které budou soutěžit ve 28 kategoriích.

Rozmanitost je skutečně hlavním znakem her. Kromě známých disciplín jako GT, rally a motokáry je kladen důraz na amatérské aktivity jako cross car, auto slalom a esporty.

Závody mají svůj původ v roce 2018, kdy se v Bahrajnu konal podnik FIA GT Nations Cup. Závod přilákal 18 týmů, reprezentujících různé národy. Tým Turecka vybojoval zlatou medaili a tím vytvořil první kousek historie.

V roce 2019 byla světu oficiálně představena podoba FIA Motorsport Games. Namísto jednoho závodu se na okruhu ve Vallelunze soutěžilo v šesti kategoriích a hostitelským městem byl Řím. Kromě GT se přidaly nové okruhové kategorie jako cestovní vozy a formule 4. Mladí závodníci se mohli utkat v motokárovém slalomu, který byl otevřen pro smíšené týmy dívek a chlapců. Drifting a esporty přinesly do her zcela nové soutěžní kategorie.

První ročník slavil úspěch. Řím přidal slavnostní atmosféru díky velkolepému ceremoniálu v Circus Maximus a průvodu, který vedl kolem slavných památek včetně Kolosea.

Marseille bylo hostitelským městem pro druhý ročník a zahajovací ceremoniál se konal v muzeu evropských a středomořských civilizací ve starém přístavu. Závody se konaly na okruhu Paul Ricard, Autocross Veynois a v okolním regionu. Program se rozšířil na 16 disciplín, nově se vypsaly kategorie jako rally, cross car a auto slalom, což přivedlo do jižní Francie celkem 463 sportovců a 72 ASN.

O dva roky později je třetí ročník doslova na obzoru. Hostitelským městem je Valencie, s centrem na okruhu Ricarda Torma a v jeho okolí.

Tentokrát bude na programu 28 kategorií, včetně nových disciplín, jako jsou například závody kamionů nebo Ferrari Challenge Trofeo Pirelli. Očekává se účast více než 80 ASN a podařilo se přilákat nejlepší jezdce GT a cestovních vozů z celého světa. Letošní ročník je také poprvé otevřen nejlepším jezdcům z Mistrovství světa v rallye. Díky tomu stojí profesionální jezdci bok po boku se svými krajany, pro které je motorsport především vášní.

Důležitý důraz je kladen na mladé závodníky. To platí zejména v juniorských kategoriích. Kimi Antonelli vyhrál FIA Motorsport Games v roce 2022 ve formuli 4 a nyní stojí na prahu F1. Ten rok zde soutěžila v motokárovém slalomu i Doriane Pin a nyní slaví úspěchy ve sportovních vozech a formulích.

Českou republiku bude letos reprezentovat 14 zástupců. V karting endurance to budou Aleš Burger, Zdeněk Ošťádal a Laura Šiklová. Burger a Ošťádal získali v předchozím ročníku bronzovou medaili. Ve sprint karting senior se ukáže Václav Procházka a ve sprint karting junior Martina Rumlenová.

Reprezentanty v kategorii historic rally graver bude dvojice Vojtěch Štajf – Veronika Havelková. Štajf získal v roce 2022 stříbrnou medaili. Tehdy v Marseille startovali i Marco Zakouřil (drift), Adam Kotaška (cross car), Martin Kadlečík (esports) – ti se letos na FIA Motorsport Games vracejí.

Tím však výčet českých reprezentantů nekončí. V kategorii auto slalom budeme mít Jakuba Lavického a Elisabetu Kořínkovou. V závodech TCR se představí Adam Kout.

(Aleš Sirný)

FOTO: FIA Motorsport Games

Sdílet