FILIP SALAČ V MOTEGI: NEJRYCHLEJŠÍ V TRÉNINCÍCH, TŘETÍ MÍSTO V CÍLI

Skvělý víkend zaznamenal v Japonsku Filip Salač, startující v kategorii Moto2 za tým ELF Marc VDS Racing Team. V pátečních trénincích zajel nejrychlejší čas a ve 13. kole odpolední části překonal absolutní rekord v kategorii Moto2. Do proměnlivých podmínek nedělního závodu zvolil suché pneumatiky, a i když to byl veliký risk, dokázal ho proměnit v premiérové pódium v této sezóně.

Už v prvním tréninku nasadil Filip Salač vysokou laťku, když překonal i domácího hrdinu a leadera šampionátu Aie Oguru. Svůj čas ještě vylepšil ve druhé jízdě a z prvního místa v kombinovaném měření postoupil do hlavní části kvalifikace. „V pátek se mi podařilo vyhrát oba tréninky rekordním časem v motodvojkách a na motorce jsem se cítil jako nikdy před tím. Moc mě to bavilo a pochopitelně také naladilo na další dva dny. Nebylo to ale jednoduché, na trati zůstalo v některých úsecích mokro,“ komentoval úvodní den v Motegi Filip Salač #12.

Sobotní dešťová přeháňka zkomplikovala druhou část kvalifikace, přišla totiž přesně v jejím začátku. Na mokré pneumatiky to nebylo, a tak měli jezdci jen krátkou dobu na rychlé kolo s nasazenými slicky, protože podmínky se rychle horšily. Výsledkem byl až 18. čas a šestá řada na startu. „Po skvělém pátku to byla studená sprcha. Začalo pršet a hned jsem chytil dva highsidery na levé straně. Mám ještě v živé paměti velký pád na testech v Aragonu, kde mi na zadní kolo vytekl olej. Byl to hodně podobný pocit, takže jsem raději zajel do boxu na kontrolu. Vyměnili jsme zadní gumu, ale mezi tím trať zmokla a nebyla už šance na rychlé kolo,“ poznamenal po kvalifikaci dvaadvacetiletý český jezdec.

Proměnlivé podmínky panovaly i před startem závodu kategorie Moto2, většina jezdců zvolila mokrou směs. Trať byla mokrá, hrozil další déšť, nicméně Filip se v boxech rozhodl pro suché pneumatiky. Byl to velký risk, ale svoji volbu si u týmu prosadil. Hned v prvním kole po startu začalo pršet a závod byl přerušen červenou vlajkou. Filip zůstal na suchém obutí i po restartu a v úvodu se propadl až za první dvacítku. Když přestalo pršet, trať osychala a v proměnlivých podmínkách dokáže být náš jezdec velmi rychlý. Ve dvou kolech předjel většinu soupeřů a dostal se až za Alcobu, který jel rovněž na suchých pneumatikách. V cíli byl nakonec o +0,137 sekundy rychlejší a může se radovat z dalšího pódiového umístění ve své kariéře. „Už v zaváděcím kole pršelo v zadním sektoru, očekával jsem proto červenou vlajku. Rozhodl jsem se pro suché pneumatiky. Věřil jsem, že déšť ustane a podmínky na trati se zlepší. První kola byla těžká především psychicky, nevěděl jsem, co mám čekat, ale nakonec nám tahle taktika skvěle vyšla. Dostal jsem se do tempa a rychle se probojoval až na konečné třetí místo. Po všech letošních problémech, dvou operacích a těžkých pádech, jsem opravdu vděčný za první letošní pódium. Určitě mi to vrací potřebné sebevědomí a děkuji týmu i všem, kteří mě podporovali v těžkém období. Tahle bedna je pro vás,“ zhodnotil průběh závodu Filip Salač #12.

Vítězem 15. letošního závodu kategorie Moto2 se stal Manuel Gonzalez, druhý skončil leader šampionátu, domácí Ai Ogura.

Foto: Elf Marc VDS Racing Team

https://marcvds.com/

(Jan Koudelka)

Sdílet