Tým Accolade Smrz Racing BGR v Aragonu

PRVNÍ ZÁVOD

Po několikatýdenní pauze se český tým Accolade Smrz Racing BGR opět vrátil na závodní trať, tentokrát ve španělském Aragonu a v novém jezdeckém složení – nováček Red Bull MotoGP Rookies Cupu, Sullivan Mounsey, si odskočil zastoupit zraněného Chrise Clarka. Britský jezdec měl možnost poprvé okusit produkční motocykl této prestižní kategorie, a podělit se o své dojmy s týmem. Svůj první závod v mistrovství světa World Supersport 300 dokončil po penalizaci na 25. pozici. První závod byl nesmírně vyrovnaný, téměř celé startovní pole zajíždělo konkurenceschopné časy, včetně českého jezdce Filipa Novotného. Ten se po startu z 26. místa posunul na 22. místo v cíli. Na vítěze závodu ztrácel pouhých 8 vteřin.

Filip Novotný: “V závodě jsem se cítil skvěle. Svůj čas jsem zlepšil o 2 vteřiny, a měl jsem nejmenší ztrátu na vítěze z celé sezóny. Jen jsem měl trochu potíže předjíždět, takže z toho byla až 22. pozice. Uvidíme, co svedeme zítra.”

Sullivan Mounsey: “Věděl jsem, že to bude složité s dvojí long lap penalizací, neměl jsem žádná očekávání. Přijel jsem zde získat zkušenosti a naučit se. Start se mi podařil až do prvního long lapu, který mě posunul na konec skupinky. Tu jsem dotáhnul, ale pak jsem musel splnit druhý long lap, a skupinka mi ujela. Dostal jsem se mezi pár dalších jezdců, kteří se rozhodli bojovat, a nebylo už možné skupinku před námi dojet. Rychlost jsme měli. Dívali jsme se na data, a podařilo se nám najít i pár nedostatků, které se zítra pokusíme zlepšit. Děkuji celému týmu, pracují skvěle.”

Sullivan Mounsey si dojel v dramatickém prvním závodě pro 2 body. Filip Novotný skončil 19.

DRUHÝ ZÁVOD

Druhá jízda kategorie World Supersport 300 v Aragonu byla opět plná zvratů. Hned v úvodní části byl závod přerušen červenou vlajkou, a následoval sprint na 7 kol po restartu. Sullivan Mounsey se s mimořádnou situací vypořádal skvěle, podařilo se mu udržet v přední skupince, a vybojovat své první světové body za 14. místo, a také první body letošní sezóny českého týmu Accolade Smrz Racing BGR. Britského jezdce od vítěze závodu dělila pouhá jedna vteřina. Filip Novotný lehce zaváhal na startu, ale nakonec se mu podařilo probojovat do Top20. Skončil 19.

Jakub Smrž (manažer týmu): “Tento víkend byl nahoru a dolů, ale s příjemným koncem v podobě dvou bodů. Sullivan se rychle adaptoval na novou motorku a tým, a ve druhém závodě ukázal, že umí držet krok se špičkou. Filip měl perfektní včerejší závod, kdy byl součástí první skupinky, dnes nám moc nepomohla červená vlajka, po které měl Filip špatný start, a pak po chybě ztratil kontakt s první skupinkou, kde mohl jet stejně jako Sullivan. Filip ale udělal velký progres! Díky celému týmu a jezdcům.”

Sullivan Mounsey: “Druhý závod byl pozitivní. Po restartu jsem se usadil na konci té velké první skupinky, a začal jsem se prokousávat dopředu. Dostal jsem se na 17. pozici, hodně jsme se navzájem předjížděli. Ke konci pro mě bylo obtížnější předjíždět ze slip streamu. V posledních kolech jsem se cítil silný, a využil jsem souboje přede mnou k tomu, abych předjel dva jezdce zaráz v poslední zatáčce. Mám radost z prvních bodů při své premiéře v této kategorii. Jsou to i letošní první body týmu. Jsem vděčný za tuto příležitost a skvělou motorku, kterou mi tým připravil. Děkuji Kubovi a celému týmu.”

Filip Novotný: “Závod nešel podle mých představ. Tempo jsem měl docela dobré, oproti včerejšku jsem mohl velice snadno předjíždět. Bohužel jsem pokazil start, a tím pro mě skončila šance na body. Tempo máme, takže jsem připraven na Jerez.”

Poslední podnik letošního šampionátu se pojede ve španělském Jerezu 18.-20. října.

Text: Denisa Odendaal

Sdílet