Reprezentovat Českou republiku je pro mě čest, říká Václav Procházka

Václav Procházka se důkladně připravuje na FIA Motorsport Games ve Valencii, kde bude reprezentovat Českou republiku v kategorii Sprint Karting Senior. Mladý motokárový závodník má na motoristické olympiádě jasný cíl: dosáhnout co nejlepších výsledků.

Václav Procházka začal s kartingem v roce 2020 a za těch pět sezón se může pochlubit řadou úspěchů.

„Stal jsem se dvojnásobným vicemistrem České republiky v kategorii OK SENIOR. Na mezinárodních závodech FIA Karting Championship v Třinci jsem se kvalifikoval na 39. místě z 80 jezdců. Také jsem se na závodech ROK Superfinal probojoval jako jediný Čech až do finále, kde jsem dojel 23. z 35 účastníků,“ popisuje Procházka své dosavadní úspěchy.

Nyní před ním stojí další důležitý milník v kariéře: účast na FIA Motorsport Games, kde se sejde světová motokárová špička.

„Je to pro mě velká čest a vynasnažím se, abych Českou republiku důstojně reprezentoval. Mým cílem je samozřejmě vítězství. Pokusím se dosáhnout co nejlepších výsledků,“ říká Václav Procházka, který začal pracovat na své fyzické kondici. Mimo jiné sbírá důležité zkušenosti v českém kartingovém šampionátu a jezdí trénovat do zahraničí.

Motorsport byl jeho snem už od útlého věku. Když poprvé vstoupil do kartingu, nejprve se seznamoval s novým prostředím. Poté už začal bojovat o příčky nejvyšší.

„Největší výzvou pro mě byl souboj o republikové tituly v letech 2022 a 2023. A také účast na ROK Superfinal,“ vzpomíná Procházka, který je členem týmu OKKART. „Bez tohoto týmu bych nikdy nebyl tam, kde jsem nyní. OKKART je profesionální tým, vedený zkušenými závodníky,“ pokračuje Procházka, který si s sebou na závody bere medailón svatého Kryštofa – ochránce motoristů, a před každým startem se ho dotkne. Tomuto závodnickému rituálu bude zajisté věrný i v říjnu ve Valencii.

Třetí ročník FIA Motorsport Games se uskuteční ve dnech 23.–27. října ve Valencii. Jedinečná motoristická akce sjednocuje závodníky z nejrůznějších disciplín a dává jim možnost reprezentovat národ stejným způsobem, jako na olympijských hrách.

text: Aleš Sirný

Foto: Team OKkart

Sdílet