Memoriál Jiřího Bergra 2024 ve znamení křišťálu

Ve dnech 21. a 22. září 2024 proběhl letošní ročník Memoriálu Jiřího Bergra, soutěže tělesně handicapovaných motoristů. Poprvé se konal v rámci Speed Festivalu v České Lípě. Jako 38. ročník Mistrovství České republiky v ručním ovládání automobilů ho i letos pořádala Asociace zdravotně postižených motoristů Autoklubu ČR.

První disciplínou byla více než stokilometrová automobilová orientační soutěž, jejíž trasa vedla krásnou krajinou Českého středohoří a Lužických hor – tzv. Křišťálovým údolím – s úchvatnými panoramaty, přírodními a architektonickými památkami. Cíl první etapy v Kunraticích u Cvikova byl spojen s prohlídkou malé rodinné sklárny. Druhá etapa končila v Novém Boru, v areálu sklárny Crystalex posádky absolvovaly test přesnosti na 420 m dlouhé trati a jízdu zručnosti. Také tady byla příležitost prohlédnout si rozmanité designové kolekce tradičního výrobce českého skla.

Na druhý den se na improvizovaném uzavřeném závodním městském okruhu Speed Festivalu v České Lípě konaly sprint a slalom v jízdě na přesnost. Memoriál Jiřího Bergra pak po přestávce na vypracování výsledků časoměřiči skončil slavnostním vyhlášením.

„Byli jsme přizváni pořadateli festivalu Speed Festival v České Lípě, abychom se s Memoriálem k nim přidali. Nabídku jsme s díky uvítali.  Memoriál Jiřího Bergra byl zpestřen o velice zajímavý doprovodný program. Nejen že se některé disciplíny jely na netradičních místech, ale ti nejlepší závodníci z jízdy zručnosti měli možnost zúčastnit se večerní Grand Prix za podpory tisícovek diváků těsnících se kolem trati,“ pochvalovala si za organizační výbor Gabriela Knapová.

Vítězové získali krásné ceny, například skleničky speciálně vyrobené pro Speed Festival se zlatým otiskem pneumatiky od společnosti Crystalex, nebo hodnotné rodinné stolní hry od firmy Blackfire. Memoriál Jiřího Bergra podpořila také Protetika Plzeň s.r.o. Všem partnerům a pořadatelům Speed Festivalu patří velké poděkování, stejně tak řediteli soutěže Janu Cihelkovi, časoměřičům týmu Ladislava Justa a za účast paní Aleně Burianové, která soutěž pořádala za dob působení Jiřího Bergra.

„Memoriál Jiřího Bergra je unikátní akcí nejen pro tělesně handicapované motoristy, dnešní rozměr přesahuje původní záměr Jirky, zlepšovat jejich řidičské schopnosti a um za volantem. Ten je samozřejmě úplnou měrou naplněn, ale v současnosti jde také o skvělou ukázku toho, že tělesný handicap není žádnou překážkou pro aktivní náplň života. Letošní spojení s divácky hojně navštíveným festivalem motorismu a motorsportu v České Lípě tak bylo přínosným počinem,“ zhodnotil František Čečil, viceprezident Autoklubu ČR pro zájmovou činnost, který se Memoriálu Jiřího Bergra aktivně účastnil v kategorii „choďáků.“

Úspěšný průběh soutěže umocnilo slunečné a teplé počasí. Celkovým vítězem Memoriálu Jiřího Bergra 2024 se stal Aleš Bouda. Výsledky jednotlivých disciplín:

Slalom – jízda pravidelnosti

  1. místo Miroslav Čiháček
  2. místo Jan Žamberský
  3. místo Jarmila Onderková

Jízda zručnosti

  1. místo Pavel Vindyš
  2. místo Petr Hurák
  3. místo Miroslav Čiháček

Okruh – jízda pravidelnosti 

  1. msto Petr Hurák
  2. místo Ondřej Veselý
  3. místo Aleš Bouda

Sprint – jízda pravidelnosti

  1. místo Milan Véber
  2. místo Petr Hořejší
  3. místo Radmila Krčmářová

Orientační soutěž – jízda pravidelnosti

  1. místo Pavel Vindyš
  2. místo Petr Hurák
  3. místo Aleš Bouda

Foto Petr Sekavec, Bohumil Pácl

 

Sdílet