Česká trialová reprezentace na Trialu národů ve Španělsku

Česká trialová reprezentace se účastnila Trialu Národů 2024 ve španělské Pobladura de las Regueras. Českou republiku reprezentoval ženský i mužský tým. Dařilo se především ženské sestavě, která vybojovala 4. místo. Na sedmém místě skončili muži, kterým chyběly pouhé 4 body na TOP5.  

Ženský tým ve složení Denisa Pecháčková a Petra Budínová startoval v nejvyšší ženské kategorie Womens Championship. Doprovod jim dělal Libor Pecháček.

Dívky byly výrazně oslabené, protože Česká republika nemá v současné době k dispozici další reprezentantky schopné soutěžit na světové úrovni. Přesto se jim podařilo obsadit skvělé 4. místo v kategorii Women World Championship, za což jim patří velká gratulace, stejně jako Liboru Pecháčkovi. Ten, navzdory vypjaté situaci s časem, udržel nervy na uzdě a poskytl dívkám potřebnou podporu. „Měl jsem tu čest dělat doprovod našim dívkám, kterým musím vyseknout velkou poklonu. Dojet na čtvrtém místě v takové konkurenci pouze ve dvou, to je perfektní výsledek a velká chlouba pro český trial i naši republiku,“ zhodnotil výsledek ženského týmu Libor Pecháček.

Z vítězství se radovaly Angličanky, druhé skončily Italky a třetí Španělky.

Tým chlapců zastupovalo trio Jan Christopher Baloušek, David Fabián a Matěj Mrázek, startující pod taktovkou Libora Balouška v kategorii International Trophy.

Chlapci startovali v kategorii International Trophy, kde se potkali se silnou konkurencí osmnácti týmů. I když mají dostatečnou výkonnost, tentokrát to stačilo pouze na 7. místo. Dvě sekce se jely v hlubokém potoce, kde se i zkušený lídr české mužské výpravy David Fabián dostal do problémů, a tým v prvním kole na sekci 5 nasbíral plný počet trestných bodů. Ve druhém kole začaly ostatní týmy taktizovat a rozdělovaly se, aby ušetřily čas. Měly také velkou výhodu v podobě dvou asistentů a týmového manažera. Češi startovali pouze s jedním doprovodem, ale přesto dokázali dojet bez trestných bodů za čas. Poslední dvě sekce jeli pod neskutečným tlakem v rozmezí 10-15 vteřin bez trestných bodů, čímž si vysloužili masivní ovace publika i přihlížejících soupeřů, a i když se ve druhém kole výrazně zlepšili, na lepší pozici to nestačilo. Na TOP5 jim chyběly pouze 4 body.

„Samozřejmě nemohu být stoprocentně spokojený s výsledkem kluků, to je jasné, ale na druhou stranu se opravdu snažili. Jeli s handicapem, měli pouze jeden doprovod, a chybělo jim trochu toho soutěžního štěstí. Je třeba také dodat, že letos došlo k výraznému omlazení týmu, nejstaršímu pilotovi je pouhých 19 let. Jezdecky mají kluci každopádně na stupně vítězů, potřebují jen nasbírat jako tým více zkušeností. Rád bych také zmínil, že jak dívky, tak chlapci fungovali jako výborný reprezentační tým. Po celou dobu drželi při sobě, nejen na trati, ale i ve volném čase. Taková atmosféra by měla v reprezentačním týmu fungovat. Za to jim všem děkuji. Závěrem bych rád přiznal, že ani můj výkon jako manažera týmu nebyl bezchybný, byla to pro mě zcela nová zkušenost a pokud dostanu důvěru vést tým i v příštím roce, rozhodně posunu support, který jezdci potřebují, na vyšší úroveň,“ komentoval výsledek české reprezentace Libor Baloušek.

V této kategorii zvítězil tým Japonska, druzí skončili Američané a stupně vítězů doplnil tým Německa.

Celkovým vítězem Trialu Národů pro rok 2024 se stal tým Španělska. Kompletní výsledky naleznete zde: https://trialgp.com/2024-results/

(Český trial)

Sdílet