Stoletá vzpomínka na Elišku Junkovou v Lochotíně

Fenomenální česká závodnice Eliška Junková se proslavila svými úspěchy ve dvacátých letech minulého století. Se svým manželem Čeňkem Junkem poznala prostředí tehdejších závodů nejprve jako spolujezdec a později jako jezdec.

Prvním závodem, při kterém paní Eliška Junková jela se svou bugatkou jako samostatný jezdec, byl právě závod do vrchu Lochotín -Třemošná. Podnik se konal 7. září 1924. Eliška Junková si vedla velmi úspěšně a pak následovala její hvězdná závodní kariéra, kterou ukončila smrtelná havárie jejího manžela Čeňka Junka na německém Nürburgringu v roce 1928.

Závod do vrchu Lochotín – Třemošná se jel poprvé 28. června 1914. Byl to nešťastný den v dějinách lidstva, protože toho dne byl v Sarajevu zastřelen následník trůnu František Ferdinand d´Este a jeho manželka Žofie. To byl důvod k rozpoutání 1. světové války. Po válečné přestávce uspořádal závod Lochotín – Třemošná Západočeský autoklub v roce 1923 a 1924 jako mezinárodní.

Eliška Junková startovala s vozem Bugatti 29/30 s osmiválcovým motorem o objemu 2000 ccm.

V sedmdesátých letech navštívila Eliška Junková několikrát Plzeň při příležitosti jízd historických vozidel pořádaných Veteran Car Clubem Plzeň a byla jmenována čestnou členkou této významné motoristické organizace.

Veteran Car Club Plzeň připravil připomínku této významné události a v neděli 8. září 2024 se sjelo na 40 historických předválečných vozidel v místě startu dřívějšího závodu. Následoval přejezd, po dnes již značně změněné trase závodu, do Třemošné, kde byla vozidla vystavena za značného zájmu diváků. Celá vzpomínková akce byla zakončena v pohostinském zařízení v Plzni na Bolevecké návsi, kde byly promítnuty dobové filmy z jednotlivých ročníků závodu. Členové Veteran Car Clubu Plzeň chtějí vytvořit z této vzpomínkové jízdy tradici, a tak se už dnes můžeme těšit na příští ročník.

František Čečil

Foto Milan Svoboda

Sdílet