Czech MX Junior: O mistrech se rozhodne v jihočeském Jiníně

V sobotu 14. září 2024 se na kompletně nové trati v Jiníně rozhodne o tom, kdo se stane novými juniorskými mistry. Obnovená trať zažila svou premiéru při červnovém seniorském mistrovství, tak se nechme překvapit, jak pořadatelé trať nachystají na juniorský podnik a zda do hry nějak promluví matka příroda. Zajímavé souboje očekáváme také mezi ženami, kde je souboj o titul stále otevřený. Jak si jezdci vedou před posledním podnikem a kdo má nejvíce nakročeno k zisku titulu?

OPEN MČR 65 ccm

Osmnáctibodový náskok na čele má aktuálně Tomáš Glogar z JB MX Racing týmu, který má k zisku titulu nakročeno nejvíce. Na dalších místech máme však soupeře, kteří během sezóny hodně zrychlili a i od nich můžeme očekávat těsné souboje. Průběžné druhé místo patří slovenskému závodníkovi Matejovi Masárovi z týmu Motoškola 99. Masár má dvanáctibodový náskok na polského rychlíka Emila Dobisze. Deset bodů za nejlepší trojicí je také Milan Rubeš, týmový kolega Tomáše Glogara, který bude chtít také útočit na celkové pódiové umístění. Pátým jezdcem průběžného pořadí je další slovenský závodník Simon Malec, se kterým by mohl svádět souboje šestý Vojtěch Zendulka z východočeského Cermen KTM Racing Teamu. O celkovou sedmou pozici se popere Michal Hendrych z Anette Racing Team klubu v AČR s Jakubem Ponertem. V desítce nejlepších bude chtít zůstat i Lukáš Mráz s Davidem Podešvou, který reprezentuje WMZ racing team.

MČR 85 ccm

V národním šampionátu prozatím předvádí stoprocentní výkony Matyáš Výleta z KRTZ motosport týmu, který by rád získal titul v rámci seniorského i juniorského šampionátu. Průběžně druhý je se ztrátou dvanácti bodů Hugo Brant z Cermen KTM Racing týmu, který se letos blýskl skvělými starty a právem si vysloužil pojmenování Mr. Holeshot. Třetí místo by rád udržel Zdeněk Buštík, který reprezentuje Lutcar Team, zatímco Ondřej Ludvík z KRTZ motosportu by měl v klidu udržet svou čtvrtou pozici. Pátý Alex Voňavka z Dr.K Racing Teamu má stejný počet bodů jako šestý Jan Pokorný, který reprezentuje GT2 motorsport. Souboje tak můžeme očekávat i uvnitř startovního pole. Sedmé místo patří Martinovi Smolkovi, u kterého se očekávají souboje s Adamem Kadeřábkem z KBS Teamu. Pepa Vrtal z týmu ÚAMK ZEJAX by mohl svádět souboje s Vojtěchem Kuthanem z týmu Dr.K Racing.

OPEN MČR 125 ccm 2T

Asi nejnapínavější a nejzajímavější třídou sezóny jsou dvoutaktní stopětadvacítky, které jsou neskutečně vyrovnané, a v každém závodě je hned několik aspirantů na pódiová umístění. S červenou tabulkou přijede do Jinína Martin Závrský, NEW2 Project, který má pouhý bod náskoku na druhého Seweryna Gazdu z Polska. Daleko za první dvojicí není ani třetí Marek Novák z JB MX Racing týmu nebo čtvrtý Tomáš Ptáček, Terrapro Racing. Maximum do závodu dá jezdec Orion Racing Teamu Martin Červenka, který ve druhé jízdě v Kaplici ztratil hodně důležitých bodů. Průběžné šesté místo patří Standovi Pojarovi z MTX Racing Teamu. Vyrovnané výkony předvádí Václav Dohnálek z GT2 motorsportu i Jakub Zahradník z WMZ Racing Teamu. Slušný závěr sezóny má Filip Křivan, který reprezentuje Promoto Husqvarna Racing team i David Kadleček z týmu Testa Racing.

OPEN MČR Ženy

Také mezi ženami můžeme očekávat vypjaté souboje o poslední mistrovské body. Na posledním závodě převzala červenou tabulku Aneta Čepeláková z rodinného týmu Yamaha Čepelák Racing klubu, která vede o pouhé tři body před Rakušankou Sarah Schnelzer z SMX Racing teamu Rudník. Obě závodnice udělají maximum pro zisk velkého množství bodů. Do hry se jim může připlést průběžně třetí Lucie Simonová, která reprezentuje Simpo Racing a na stříbrnou pozici ztrácí sedm bodů. Do závodu nezasáhne průběžně čtvrtá Elena Kapsamer, kterou z posledního závodu MS žen vyřadil vážný úraz nohy. Souboje o čtvrté místo v seriálu tak můžeme očekávat mezi zkušenou Barborou Laňkovou z Orion Racing Teamu, Kristýnou Tomiškovou z Teamu Motokrosová Škola a Alinou Buchbauer z Rakouska, která také reprezentuje rudnický SMX Racing Team. Maximum bodů bude chtít na posledním závodě získat Karolína Boušková s Kristýnou Řeřichovou. Při neúčasti Vanessy Zimmermanové z MTX racing Teamu by na celkové desáté místo mohla poskočit Maďarka Lora Tamás.

OPEN MČR MX2 Junior

Slibný náskok jednatřiceti bodů drží na čele Tomáš Pikart z NEW2 Project týmu, který si tak kráčí pro zisk mistrovského titulu. Zajímavé to bude hlavně na dalších místech, protože druhého Petra Rathouského z Orion Racing Teamu dělí pět bodů od třetího Josefa Nováka z Cermen KTM Racing Teamu. Potrápit nejlepší trojku se pokusí rychlý Radim Kraus. O páté místo v průběžném hodnocení se popere Daniel Mandys z SMX Teamu Rudník a Jiří Klešmíd, který letos závodí v barvách MX Teamu Znojmo SD Install Racing. Sedmé průběžné místo patří poměrně slušně rozjetému Jiřímu Hendrychovi z Anette Racing Teamu. Mezi osmým a desátým pilotem nenajdeme moc velký bodový rozdíl, i proto můžeme očekávat další zajímavé souboje třeba mezi Jaromírem Steigerem z Hrabica Motocross Teamu, maďarským závodníkem Nikolicsem Boldizsárem a Jiřím Matějcem z MX Teamu Znojmo SD Install Racing.

LIVE STREAM = ŽIVÉ VYSÍLÁNÍ

Také z posledního závodu MX Shop Sekerka OPEN MČR juniorů a žen 2024 bude ve spolupráci se

Studio4Event živé vysílání z celého závodu. Video poběží na našem YouTube kanálu Czech MX Junior – YouTube

(Pavel Horák)

Foto: Nataly Helmichová

Sdílet