OPEN MČR Supermoto v Melku: To byly napínavé souboje na mezinárodní úrovni

O víkendu se na rakouském okruhu Wachauring v dolnorakouském Melku uskutečnil pátý závod OPEN MČR Supermoto, který se konal ve spojení s rakouským národním šampionátem. Tento prestižní podnik přilákal na startovní čáru špičkové jezdce z Česka i Rakouska, aby bojovali o důležité body před blížícím se závěrem sezony.

Z důvodu absence několika závodníků, ať už kvůli zraněním jako v případě Erika Provazníka, či kvůli účasti na MS S1GP v Rumunsku v případě Jana Ulmana a Jonáše Nedvěda, se do hodnocení českého mistrovství zapojila i řada rakouských jezdců.

V královské třídě S1, která je tradičně nejsledovanější kategorií, se odehrávaly velmi těsné souboje
o přední příčky. Hned první jízda přinesla parádní bitvu o stupně vítězů. Dominanci předvedl Rakušan Lukas Höllbacher (#72 KTM), který si obrovským náskokem přes 11 vteřin pojistil první místo nejen v rámci této rozjížďky, ale později i celkově. O to napínavější klání o druhou a třetí příčku však sváděla až do samého konce trojice Buschberger (#7 Husqvarna), Sitnianský (#121 Honda) a Bauer (#69 Gas Gas). A byli to právě Andreas Buschberger a Milan Sitnianský, kdo se radovali ze druhého, respektive třetího místa v prvním závodě.

Druhá odpolední jízda musela být po nehodě jezdců spojené třídy S1 / Prestige Dietera Niedermüllera a Floriana Edera předčasně ukončena už po pěti odjetých kolech, přičemž vítězství v této zkrácené jízdě slavil opět Lukas Höllbacher, druhá příčka připadla Andreasi Buschbergerovi a místo třetí obsadil tentokrát také rakouský jezdec Rudolf Bauer. Náš Milan Sitnianský, tedy lídr průběžného hodnocení OPEN MČR a zároveň i člen reprezentace ČR pro nadcházející mistrovství světa týmů SMoN ve Francii skončil čtvrtý. Stejně pak vypadalo i konečné pořadí třídy S1.

Třída S2 nabídla neméně dramatické momenty, a to mezi třemi českými jezdci, kdy se o „bednu“ přetahovali Michal Prokeš (#10 Husqvarna), Denis Fligr (#159 Husqvarna) a Matěj Kokeš (#26 Honda). Suverénní výkon v obou rozjížďkách zajistil prvenství právě Michalu Prokešovi, který v první jízdě nadělil druhému Denisu Fligrovi necelých sedm vteřin. Třetí místo v první rozjížďce obsadil Matěj Kokeš.

Druhá jízda však přinesla obrat, minimálně co se druhé a třetí pozice týče. Bronz tentokrát připadnul Denisu Fligrovi, ale za zmínku určitě stojí strhující souboj mezi Michalem Prokešem a Matějem Kokešem. Ti se těsně naháněli víceméně až do posledního kola, kdy s rozdílem pouhých devíti desetin vteřiny uhájil první místo rodák z Kuřimi Michal Prokeš. Celkové pořadí kategorie S2 pak vypadalo následovně: Prokeš první, Kokeš druhý, Fligr třetí.

V kategorii S3 40+ dominoval Petr Vorlíček (#202 Honda), který navázal na své předchozí úspěchy z této sezóny a dalším vítězstvím potvrdil své kvality pro nominaci do týmu na SMoN 2024. Na druhém místě se umístil Aleš Cikánek (#210 TM) a třetí příčku vybojoval Petr Vlček (#999 Honda). Třída S3 50+ také přinesla napínavé závody: První místo si vyjel Miroslav Starý (#88 Husqvarna), druhé místo obsadil Libor Bednář (#420 KTM) a třetí skončil Jaroslav Příhoda (#20 Yamaha).

Zatímco pro rakouské sousedy představoval závod v Melku pomyslnou tečku za letošní sezonou, poslední závod OPEN MČR Supermoto se pojede za měsíc ve Vysokém Mýtě, a to o víkendu 12. – 13. října 2024. Tento závěrečný podnik slibuje opět skvělou podívanou a souboje o konečné umístění v národním šampionátu.

Předtím však čeká na české fanoušky ještě jedna významná událost – závod SuperMoto of Nations 2024. Mistrovství světa týmů, se uskuteční ve francouzském Carole nedaleko Paříže 28. – 29. září. Českou republiku bude reprezentovat trojlístek ve složení Milan Sitnianský, Petr Vorlíček
a Jonáš Nedvěd.

5.závod OPEN MČR Supermoto Melk – výsledky:

S10

  1. místo: Miroslav STRUČKA #11
  2. místo: Matěj HULEŠ #113
  3. místo: Petr FUCHS #249

S9 – Amatér

  1. místo: Ondřej FUCHS #6
  2. místo: Jozef ŠIMOR #106
  3. místo: Matěj HULEŠ #113

S9

  1. místo: Miroslav STARÝ #188
  2. místo: Jaroslav VRŠECKÝ #393
  3. místo: Jiří KADLEC #141

S6 Elév

  1. místo: Matěj HOLLAS #173
  2. místo: Karel CIKÁNEK #16

S5 Junior

  1. místo: David BERECZKI #121
  2. místo: Martin HOLLAS #174
  3. místo: Diego PRÄHAUSER #11

S3 50

  1. místo: Miroslav STARÝ #88
  2. místo: Libor BEDNÁŘ #420
  3. místo: Jaroslav PŘÍHODA #20

S3 40

  1. místo: Petr VORLÍČEK #202
  2. místo: Aleš CIKÁNEK #210
  3. místo: Petr VLČEK #999

S2

  1. místo: Michal PROKEŠ #10
  2. místo: Matěj KOKEŠ #159
  3. místo: Denis FLIGR #26

S1

  1. místo: Lukas HÖLLBACHER #72
  2. místo: Andreas BUSCHBERGER #7
  3. místo: Rudolf BAUER #69

Celkové výsledky všech tříd jsou k dispozici zde: https://casomeric.cz/vysl.php?&lang=&view=3812, případně v aplikaci Sportity pod heslem Melk2024.

Autor: Vašek Volf

Sdílet