OPEN MČR Supermoto: Deštivý Cheb opanoval Sitnianský

České republikové mistrovství v supermotu má za sebou první závod svojí podzimní části, která odstartovala o víkendu 24.-25. srpna na kilometr a půl dlouhém okruhu Funarena nedaleko Chebu. Podnik, který byl stejně jako všechny letošní mistrovské závody poznamenán proměnlivým počasím, opanoval v nejprestižnějších třídách kvartet Milan Sitnianský v S1, Michal Vlasák v S2 a Petr Vorlíček v S3 40+, respektive Miroslav Starý v S3 50+.

Bohužel ani závodům v Chebu se nevyhnuly poměrně výrazné výkyvy počasí, což jejich průběh, respektive průběh kvalifikační části, poměrně ztížilo. Sobotní tréninky se ještě odehrávaly v letním horku, zatímco neděle přinesla značné ochlazení spojené s občasným deštěm. Do dopoledních volných tréninků a následných kvalifikačních rozjížděk tak mnozí jezdci ještě na poslední chvíli zvolili mokré obutí, ale i přesto se na kluzké dráze odehrála řada nebezpečných pádů. Odpolední ostré rozjížďky se však již znovu jely na suchu, a diváci tak byli svědky mnoha napínavých klání české supermotardové elity.

V královské kategorii S1 nenašel přemožitele díky své suverénní jízdě Milan Sitinianský, mimo jiné pravidelný účastník mistrovství světa, který si z posledního závodu v německém St. Wendelu přivezl krásné šesté místo. Druhá příčka připadla Němci Peteru Mayerbüchlerovi a na třetí pozici skončil Jonáš Nedvěd, také účastník MS, jenž minulý týden v Německu skončil jedenáctý.

Milan v cíli neskrýval své pozitivní dojmy: „Ve druhé rundě jsem měl lepší start, kdy jsem odstartoval jako první. Pak jsme nějakou dobu jeli s Peterem a Jonášem dost pospolu, nicméně postupem času se mi podařilo vytvořit si na kluky menší náskok a ten jsem udržel až do cíle. Za mě dneska naprostá spokojenost!“

V soubojích třídy S1 však chyběla stálice českého supermota a dodnes druhý muž průběžného hodnocení šampionátu Erik Provazník, kterého vyřadilo zranění pánve z již zmíněného německého podniku mistrovství světa, z nějž se bude následující týdny zotavovat.

Stabilní výkon v obou rozjížďkách zajistil prvenství v S2 i Michalu Vlasákovi, kterému na stupních vítězů sekundoval druhý Denis Fligr a třetí Ján Stupka. „Byl to boj! Během druhé jízdy mi, jak se říká, odešla pravá ruka a vůbec se mi nedařilo jet tempo, jaké bych chtěl. Neustále mi na záda dýchal Denis Fligr, kterému tímto gratuluji ke druhé příčce. Nakonec jsem si naštěstí první místo udržel i v náročné druhé rozjížďce a už teď se těším na další soutěže.“ komentoval prvenství v cíli Michal Vlasák.

A v kategorii S3 nad 40 let dominoval také během víkendu neporažený Petr Vorlíček, přičemž druhé místo bral Jiří Pešek a třetí skončil Aleš Cikánek. „Závody nebyly úplně jednoduché, protože kluci jako Míra Starý (vítěz třídy S3 nad 50 let) jsou místní a mají trať hodně najetou. Naštěstí se mi jim podařilo cuknout a pak jsem si už držel tempo a dost jim poodjel. Jsem rád jednak za skvělý výsledek, ale i za super trénink, protože závod to byl sice poměrně krátký, ale dost intenzivní.“ shrnuje svůj víkendový výkon Petr Vorlíček.

Příští, již předposlední závod sezony roku 2024 se pojede přesně za dva týdny, tedy o víkendu 7. – 8. září a bude se jednat o již druhý letošní zahraniční podnik. Český supermoto-mistrák totiž zavítá opět do Rakouska, tentokrát na okruh Wachauring nedaleko dolnorakouského města Melk. Přihlašování jezdců je možné jako vždy na webu www.supermotocz.cz.

Výsledky všech kategorií:

S10

  1. místo: Petr Fuchs
  2. místo: Matěj Huleš
  3. místo: Marián Nejedlík

S9 amatér

  1. místo: Jozef Šimor
  2. místo: Michal Fejl
  3. místo: Jan Fejl

S9

  1. místo: Josef Kálal
  2. místo: Nikola Stará
  3. místo: Jiří Kadlec

S6 Elév

  1. místo: Matěj Hollas
  2. místo: Karel Cikánek

S5 Junior

  1. místo: Martin Hollas
  2. místo: Štěpán Svoboda
  3. místo: Martin Bubák

S3 50

  1. místo: Miroslav Starý
  2. místo: Libor Bednář
  3. místo: Jaroslav Příhoda

S3 40

  1. místo: Petr Vorlíček
  2. místo: Jiří Pešek
  3. místo: Aleš Cikánek

S2

  1. místo: Michal Vlasák
  2. místo: Denis Fligr
  3. místo: Ján Stupka

S1

  1. místo: Milan Sitnianský
  2. místo: Peter Mayerbuchler
  3. místo: Jonáš Nedvěd

Autor: Vašek Volf

Sdílet