Czech MX Junior: V Kaplici se o mistrech ještě nerozhodlo

V sobotu se v jihočeské Kaplici uskutečnil pátý podnik MX Shop Sekerka OPEN MČR juniorů a žen. Na start se postavila početná skupina závodníků, kteří na těžké trati bojovali o další cenné body do tabulky průběžného hodnocení. O titulech se zatím nerozhodlo, ale závody nám hodně nastínily závodníky, kteří by měli na posledním závodě bojovat o každý bod. Závod v Kaplici se vydařil, pořadatelé zvládli i přes nižší personální zabezpečení zajistit svižný a bezproblémový průběh závodu.

OPEN MČR 65 ccm

Třídu pětašedesátek tentokrát ovládli zahraniční závodníci. Svou rychlostí se znovu blýskl Emil Dobisz z Polska, který vybojoval 47 mistrovských bodů a v průběžném hodnocení se posunul na průběžné třetí místo. Stříbro si z Kaplice odvezl Matej Masár (Motoškola 99) ze Slovenska, na kterého tentokrát nestačil průběžný lídr třídy Tomáš Glogar (JB MX Racing). Tomáš si ziskem třetího místa upevnil vedení na čele má náskok osmnácti bodů. Celkově čtvrtý skončil Milan Rubeš (JB MX Racing), který zajížděl podobné výkony jako pátý Vojtěch Zendulka (Cermen KTM Racing Team). V Kaplici se dařilo šestému Michalovi Hendrychovi (Anette Racing Team klub AČR) i sedmému Jakubovi Ponertovi. Osmý skončil Ondřej Novák, devátý téměř domácí Jaroslav Červ a desítku uzavřel mladý Rakušan Benedikt Macho.

MČR 85 ccm

I přes pád a zaváhání na startu ovládl závod s plným počtem bodů Matyáš Výleta (KRTZ motorsport), který navýšil náskok na čele na dvanáct bodů. Druhé místo získal Zdeněk Buštík (LUTCAR Team), který získal stejně bodů jako nejlepší startér sezóny Hugo Brant (Cermen Racing Team). Hugo skončil na třetím místě. Čtvrté místo získal slovenský závodník Lukáš Jurkovič, který sváděl pěkné souboje s Martinem Smolkou. Špatně si nevedl ani Adam Kadeřábek (KBS Team), který skončil na šestém místě. Sedmým závodníkem byl Alex Voňavka (Dr.K Racing Team). Osmý skončil Josef Vrtal (ÚAMK Zejax Motoklub Chrudim). S devátým místem nebude spokojený Jan Pokorný (GT2 motorsport), zatímco Vojtěch Krejza (Cermen KTM Racing Team) bude spokojen s umístěním v TOP10.

OPEN MČR 125 ccm 2T

Třída 125 ccm 2T byla znovu plná adrenalinu, emocí a zajímavých soubojů. Vítězství v závodě získal v Kaplici získal Marek Novák (JB MX Racing), který se v průběžném pořadí posunul na třetí místo. Domácí Filip Křivan (Promoto Husqvarna Racing Team) zazářil ve druhé rozjížďce, kterou ovládl a domu z Kaplice si odvezl pohár za druhé místo. Po několika nepovedených rozjížďkách si spravil chuť Tomáš Ptáček (Terrapro Racing), který skončil na třetím místě. Povedený závod zažil David Kadleček (Testa Racing Team), u kterého chybělo málo k tomu, aby poprvé vystoupal na mistrovské pódium ve stopětadvacítkách. Pátým jezdcem byl Seweryn Gazda (KMP Honda), který před posledním závodem ztrácí pouhý bod na vedení seriálu. Šestý byl Jakub Zahradník (WMZ Racing Team). Celkově sedmý skončil Stanislav Pojar (MTX Racing Team). Osmý skončil Martin Závrský (NEW2 Project), lídr seriálu, který získal stejně bodů jako devátý Václav Dohnálek (GT2 motorsport) a desátý Martin Červenka (Orion Racing Team).

Vyjádření k incidentu, který se stal v Kaplici po druhé jízdě 125 ccm 2T

Při druhé jízdě 125 ccm 2T došlo na trati ke kontaktu jezdců Marka Nováka a Stanislava Pojara. Po kontaktu oba jezdci upadli a ztratili čas a pozice. Doprovod jezdce Pojara se však rozhodl tento jezdecký kontakt řešit po svém a poté, co Marek Novák zastavil na výjezdu z trati, byl před zraky sportovního komisaře, člena promotérského týmu, svědků, diváků a dalších jezdců tímto doprovodem fyzicky napaden úderem přes helmu.

Jury postupovala dle Všeobecného sportovního řádu N 70.3 (Držitel licence jezdce plně odpovídá za svůj doprovod a tým s tím, že jakékoliv porušení platných řádů z jejich strany bude předmětem jednání jury nebo Disciplinární komise AČR.) a udělila trest posunu o 10 pozic dozadu jezdci Stanislavovi Pojarovi za nesportovní chování svého doprovodu.

Jury i celý promotérský tým CZECH MX JUNIOR zásadně odmítá na závodech jakékoliv fyzické napadení! Promotérský tým také plně podporuje rozhodnutí předsedy Jury.

OPEN MČR Ženy

Také mezi ženami se bude o titulu rozhodovat až na posledním závodě. V Kaplici předvedla jistý a suverénní výkon Elena Kapsamer (SMX Racing Team Rudník) z Rakouska. Aneta Čepeláková (Yamaha Čepelák Racing klub v AČR) zajela druhé místo a převzala červenou tabulku pro lídra třídy. Na čele má náskok tří bodů. Třetí místo patřilo v Kaplici Lucii Simonové (Simpo Racing – ČAM), která se zařadila mezi další aspirantku na možný zisk titulu. Titul bude chtít získal i Sarah Schnelzer (SMX Raicng Team Rudník), která v Kaplici skončila čtvrtá a na své soupeřky nenašla recept. Pátá skončila Barbora Laňková (Orion Racing Team), která se svým výkonem nebyla spokojena, ale tentokrát to bylo maximum, které dokázala zajet. Šestou závodnicí byla v Kaplici Kristýna Tomišková (Team Motokrosová Škola CZ). Sedmá skončila Alina Buchbauer (SMX Racing Team Rudník). Desítku nejlepších uzavřela Karolína Boušková, Kristýna Řeřichová a Nikola Sládková (Motosport Chýnov).

OPEN MČR MX2 Junior

Jistý výkon s plným počtem padesáti mistrovských bodů získal Petr Rathouský (Orion Racing Team), na kterého nestačil druhý Tomáš Pikart (NEW2 Project). Tomáš má na čele náskok více než třicet bodů a má slušně našlápnuto na zisk juniorského titulu. V závěru sezóny opět zrychlil Josef Novák (Cermen KTM Racing Team), který skončil na bronzové pozici. Celkově čtvrtá skončil Radim Kraus (KovoKraus). Daniel Mandys (SMX Racing Team Rudník) získal body za páté místo. Nejlepší sezónní výkon předvedl šestý Jiří Hendrych (Anette Racing Team klub AČR), který v první rozjížďce atakoval i pódiové umístění. Špatně si nevedl ani sedmý Jiří Matějec (MX Team Znojmo SD Install Racing), na kterého nestačil osmý David Widerwill (Q Racing Team). Celkově devátý skončil Nikolics Boldizsár z Maďarska. Desátý byl Jiří Klejšmíd (MX Team Znojmo SD Install Racing).

Celkové výsledky závodu v Kaplici a průběžné výsledky seriálu najdete ZDE. (https://casomeric.cz/vysl.php?view=3825&sort=)

Odkaz na livestream ze závodu najdete na našem Youtube profilu ZDE. (https://www.youtube.com/@czechmxjunior/streams)

Posledním závodem seriálu MX Shop Sekerka OPEN MČR juniorů a žen 2024 bude podnik v Jiníně u Strakonic. Finálový závod, kde se rozhodne o juniorských mistrech republiky, se uskuteční 14. září. Přijměte prosím pozvání a dorazte podpořit závodníky v bojích o poslední mistrovské body! Bude to stát za to!

TZ Czech MX Junior

Foto: Pavel Horák

Sdílet