Veteránské veselí ve Veselí (nad Lužnicí)

Mistrovství ČR Pohár historických vozidel se přehoupl do své druhé poloviny. O třetím srpnovém víkendu se konala soutěž Selské baroko v jihočeském Veselí nad Lužnicí.

Po řadě tropických dnů se lehce ochladilo a ani nejistá předpověď počasí neodradila celkem 126 posádek historických vozidel, aby nepřijely na již tradiční mistrovský podnik, který svým názvem „Selské baroko“ slibuje pro posádky nejen sportovní zážitek, ale také poznání kouzelného prostředí jihočeských rázovitých městeček a vesniček. Účastníci soutěže odstartovali z náměstí ve Veselí nad Lužnicí a vydali se na 85 km dlouhou trasu v okolí Veselí.

Jízda byla zpestřena nápaditými úkoly, za které posádky dostávaly bodové ohodnocení. Trefit se přesně na střed mezi dvě tyče, určit počet článků v předloženém řetězu, odhadnout vnitřní obvod pneumatiky, sdělit, na jaký tlak je nahuštěná zadní pneumatika soutěžního vozidla, to jsou jen některé z otázek, na které museli účastníci odpovídat. Příjemné bylo i lehké občerstvení připravené v několika obcích na trati soutěže. Zejména jihočeská cmunda (na Plzeňsku se tomu říká vošouch) přišla k chuti. V ostatní, lehce zaostalé části republiky tomu říkají bramborák (fuj!). 🙂

Bohužel se splnila předpověď počasí a zejména účastníci na motocyklech pěkně zmokli. Cíl a závěrečný ceremoniál se odehrál v obci Bošilec, kde pořadatel dovedně využil místní pouti, na které hrála známé melodie lidová kapela.

Vyhlášení soutěže se konalo u místního pohostinství s příznačným názvem Kravín a typicky venkovské prostředí podbarvila i nezaměnitelná vůně venkova linoucí se z otevřených vrat blízké stáje hovězího dobytka.

Je třeba poděkovat celému kolektivu pořadatelů, který pod vedením Milana Krska dokázal opět udělat kvalitní veteránskou soutěž. Máme se proto na co těšit v příštím roce.

František Čečil

Sdílet