Samohýl Škoda Team: Radost z českého bronzu, v ERC pod pódiem

Posádka Adam Březík – Ondřej Krajča (Škoda Fabia RS Rally2) navázala při Barum Czech Rally Zlín na své letošní výsledky a v českém hodnocení obsadila třetí místo. Dvojici zlínského Samohýl Škoda Teamu však stejně jako loni uniklo pódium v rámci evropské klasifikace, ve které skončila čtvrtá. Pozitivem bylo průběžné vedení v úvodu závodu a tři vyhrané rychlostní zkoušky.

Barumka letos obsahovala patnáct rychlostních zkoušek o délce necelých 194 km. Začínalo se tradičně superspeciálkou v ulicích Zlína, kde Adam s Ondřejem zajeli shodně s Caisem druhý nejrychlejší čas. Do tropického dopoledne pak vstoupila posádka Samohýl Škoda Teamu parádně, když ovládla rychlostní zkoušku Březová. To ji poprvé v historii posunulo do čela absolutní klasifikace Barum Czech Rally. Vedení si udržela ještě po průjezdu RZ Kateřinice, kdy držela za zády Kopeckého se Stříteským. Bohužel na následující erzetě Rajnochovice přišel defekt, který Adama stál cenné vteřiny. Když se k tomu přidaly hodiny na Bunči, figuroval na čtvrtém místě.

„Městská erzeta už neodmyslitelně k Barumce patří, její atmosféra je úchvatná. Vždy se do ulic Zlína moc těším. Podařilo se nám zajet i dobrý den, takže jsem byl se vstupem do závodu spokojený. Rád mám i Březovou, takže vítězný čas byl potvrzením obliby tohoto testu. Vedli jsme, ale dlouho to nevydrželo. Sice jsme svižně zajeli i Kateřinice, bohužel na Trojáku jsem kousek před cílem trefil kus betonu. Zkusil jsem to dát za zabetonovaný protikat, ale dopadlo to defektem. Bylo to okamžité, pravá přední guma se ihned vyfoukla. Prostě moje chyba. Nová podoba Bunče se mi líbila, byla to opravdu náročná erzeta, zejména závěrečná asfaltová pasáž v lese byla hodně zrádná. Skvělý byl i šotolinový úsek, bohužel jsem se tam v jedné ze zatáček přetočil, fabia zhasla, couvali jsme a ztratili více než deset vteřin,“ okomentoval úvod závodu Adam Březík.

Druhé vítězství na Březové bylo pomyslným klidem před bouří. Nad valašské kotáry totiž dorazily bouřky a rázem bylo vše jinak. Navíc kvůli spadaným stromům a s ohledem na bezpečnost posádek byl nakonec zrušen i druhý průjezd RZ Bunč. I tak se posádka Samohýl Škoda Teamu vrátila na třetí místo absolutní klasifikace, když na druhého Wagnera ztrácela necelých 25 vteřin, na čtvrtého Caise měla k dobru dvě desetiny.

„S deštěm jsme počítali, a tak jsme vezli v rezervě dvě mokré michelinky, které jsme nakonec obuli křížem s tvrdým slickem (třicítkami). Rajnochovice dobře znám, věděl jsem, že to bude hodně klouzat. Vše jsme ale ustáli a po zrušení Bunče jsme první etapu zakončili jako třetí. Bylo však jasné, že nás ještě čeká velmi náročný druhý den a budeme muset jet stále na maximum,“ uvedl Adam Březík.

Druhá etapa začala na Semetíně, který byl po nočním dešti hodně zrádný. A to platilo i pro RZ Pindula. Na ní dosáhl Adam Březík na třetí vítězný čas při letošní Barumce, když pokořil lídra Stříteského o 4,2 vteřiny a zároveň se znovu vrátil absolutně před Caise. Před poslední sekcí měl před Caisem náskok 3,8 sekundy. V jejím průběhu však nedokázal čelit ataku fryštáckého jezdce a nakonec posádka Samohýl Škoda Teamu zakončila Barum Czech Rally na čtvrtém místě absolutní klasifikace. Tím vyrovnala loňský výsledek. V českém šampionátu skončila o příčku výše, což ji posunulo na druhé místo průběžného pořadí v průběžném hodnocení mezi Stříteského a Kopeckého.

„Dopoledne jsme něco ztratili na Semetíně, ale pak jsme uspěli na Pinduli a svým způsobem jsme zvládli i Halenkovice. Bohužel závěr jsem prokaučoval s volbou gum. Neočekával jsem, že se oteplí a erzety tak rychle vyschnou. Zvolil jsem kombinaci tří třicítek a tří mokrých. A tak to dopadlo, jak dopadlo, Erik nás přeskočil.

V rámci českého mistráku však můžeme být spokojeni, posunuli jsme se před Honzu Kopeckého a závěr v Pačejově ještě bude zajímavý. Určitě se pokusíme Honzu udržet za sebou a zakončil sezónu na druhé příčce.

Ale kdybych měl hodnotit Barumku celkově, chtěli jsme být výše. Loni jsme skončili těsně čtvrtí, letos to dopadlo stejně. Cíl posunout se na stupně vítězů se tak nepodařilo naplnit. I tak moc děkuji všem za podporu, díky patří našim partnerům a samozřejmě celému týmu,“ uzavřel hodnocení Adam Březík.

Stav českého šampionátu 2024:

  1. Stříteský – Hovorka 237,5
  2. Březík – Krajča 185,5
  3. Kopecký – Hloušek 184,5
  4. Cais – Bacigál 178,5
  5. Mareš – Bucha 143,5

Samohýl Škoda Team, tiskový servis

Tomáš Plachý, foto: Vandraq Studio

Sdílet