FILIP SALAČ NA RED BULL RINGU V TOP10

Jedenáctý podnik jubilejního 75. ročníku mistrovství světa silničních motocyklů se konal na rakouském Red Bull Ringu. Tým Elf Marc VDS Racing Team zaznamenal prozatím nejúspěšnější víkend sezóny, Tony Arbolino skončil na pátém místě a Filip Salač uzavřel první desítku. Český jezdec kategorie Moto2 si tak připsal dalších 6 bodů a průběžně figuruje na dvacáté pozici.

Filip Salač zahájil závodní víkend časem 1:34.948, ve druhém měřeném tréninku zrychlil na 1:33.624, což byl druhý nejrychlejší čas a přímý postup do hlavní kvalifikace. V té skončil na 16. místě se ztrátou +0,621 na prvního Viettiho. „V sobotu dopoledne jsem se na motorce cítil dobře a podařilo se mi zajet druhý čas. Ale v odpoledním horku už to tak dobré nebylo, a když jsem konečně zrychlil, byla kvalifikace přerušena červenou vlajkou. Pak už jsem se nedokázal zlepšit,“ uvedl po kvalifikaci Filip Salač #12.

V sobotu večer přešly přes Spielberg silné bouřky, které přinesly ochlazení a mlhu. V neděli před polednem se mraky rozplynuly a třiadvacetikolový závod kategorie Moto2 se odjel za příjemného počasí. Český jezdec otevíral na startovním roštu šestou řadu. V první polovině závodu se pohyboval ve skupince jezdců bojujících o 13. – 16. místo. Několik kol se pak držel na 14. pozici, pak se mu podařilo předjet Guevaru a Denise Öncü, Garcia se propadl po projetí long lapu a po předjetí Gonzaleze projel Filip Salač šachovnicovou vlajkou jako desátý.

„Neděle je za námi a my jsme zajeli zatím nejlepší závod letošní sezóny. Bohužel jsem startoval až ze šesté řady, a to byl hlavní důvod, proč jsem nemohl bojovat v první desítce. Dlouho jsem byl zaseknutý za Guevarou a byť jsem byl rychlejší, nebylo snadné ho předjet. Když se mi to konečně podařilo, rychle jsem sjel skupinku před sebou. O pár míst jsem ještě postoupil a za desáté místo jsem šťastný. Tým odvedl úžasnou práci, dnes všechno fungovalo na jedničku. Tento víkend nám vyšel velmi dobře, musíme v tom pokračovat i na příštím podniku v Aragonii,“ zhodnotil závod na Red Bull Ringu Filip Salač #12.

Jedenáctý závod kategorie Moto2 vyhrál před 67 000 diváky Celestino Vietti, druhý skončil Alonso Lopez a třetí Jake Dixon. Filip Salač má na svém kontě 20 bodů a drží se na 20. místě průběžného pořadí.

(Elf Marc VDS Racing Team)

Sdílet