Defekt na Bunči překazil boj o vítězství

Jan Kopecký odjížděl na Barum Czech Rally Zlín v pozici jednoho z favoritů soutěže. Není divu, protože posledních osm ročníků byl vítězem této nejpopulárnější a nejnáročnější domácí soutěže.

Svoji rychlost a stabilní výkonnost dokazoval i tentokrát a po RZ4 byl jen o 0,7 vteřiny za vedoucím Dominikem Stříteským. Pak přišla na řadu rychlostní zkouška Bunč, o které se už před startem mluvilo jako o té, kde se může celá soutěž rozhodnout. Její součástí byl totiž nejen pětikilometrový šotolinový úsek, ale i dlouhý a náročný sjezd po úzké cestě do cíle.

Tady ale postihla posádku Agrotec Škoda Rally Teamu smůla. „Krátce po vjezdu na šotolinu jsme o kámen ve stopě prořízli bok pneumatiky,“ popisuje klíčový okamžik Jan Kopecký. Vzhledem k tomu, že do cíle bylo ještě daleko a čekal nás těžký sjezd dolů, rozhodli jsme se kolo vyměnit přímo na trati.“ Výměnou kola ztratila posádka na nejlepší přes dvě minuty, propadla se na průběžné 15. místo a přišla o reálnou šanci na dobrý výsledek.

Jan Kopecký s Janem Hlouškem ale nesložili zbraně úplně. Do druhé sobotní sekce vsadili na to, že přijde déšť, a zvolili podle toho vhodné pneumatiky. Na RZ8 Rajnochovice pak skutečně přišla doslova průtrž mračen. „V těchto podmínkách se na vhodných pneumatikách dá na soupeře hodně stáhnout, tak jsme zkusili přitlačit. Na mezičasech jsme byli nejrychlejší a na naše soupeře hodně najížděli. Jenže těsně před koncem jsem byl až moc rychlý, zadek vozu za jedním horizontem dopadl lehce do trávy a my se ve vysoké rychlosti nekontrolovaně roztočili na louku. Měli jsme obrovské štěstí, že výlet mimo trať dopadl pouze zlomeným pravým předním diskem a defektem. Tímto výletem jsme ztratili zhruba dalších 35 sekund, takže šanci na postup do popředí jsem svojí chybou definitivně promarnil.“

Před nedělní etapou už byly rozestupy od soupeřů poměrně velké, a tak se posádka Agrotec Škoda Rally Teamu rozhodla jet sice v rychlém tempu, ale bez zbytečného rizika. Na trati stále bylo mnoho uklouzaných zrádných míst, které mohly znamenat konce v soutěži a také konec šancí na dobré umístění v domácím šampionátu. V cíli z toho nakonec bylo 9. místo absolutně a 5. v rámci domácího šampionátu.

„V první řadě chci poděkovat Honzovi za skvělou práci na pozici spolujezdce, dále celému týmu, díky kterému fungoval náš vůz dokonale. Dík patří i mojí rodině za podporu. Gratulace míří k Dominikovi Stříteskému, který podal skvělý výkon, jel s chladnou hlavou a vítězství mu moc přeji. Pořadatelé opět připravili náročnou soutěž. Vyzdvihl bych především výše zmiňovaný sjezd do cíle na Bunči. Ten je pro mě z jedním nejkrásnějších a nejnáročnějších úseků, které jsem u nás kdy absolvoval. Závěrem pak obrovské poděkování fanouškům, kteří pro všechny posádky vytvořili nádhernou atmosféru.“

Sezóna pro Agrotec Škoda Rally Team ještě nekončí. 20. – 22. září ho ještě čeká závěrečný podnik domácího šampionátu – Invelt Rally Pačejov. Šance na titul je sice už jen v teoretické rovině, ale na druhého Adam Březíka ztrácí po Barumce jen jeden bod. Určitě je tedy ještě o co bojovat.

Starty v letošní sezóně se mohou uskutečnit díky těmto partnerům – AGROTEC Group, MOL, Škoda Auto, Agrofert, Preol, Ethanol Energy, GreenChem, Penam, Evromat, Franco Real Estate, Olma, Michelin, Mol Racing Fuel, Arexons, Renovak, Uniprint a Agropodnik Domažlice.

(Agrotec Škoda Rally Team)

Sdílet