Složitý víkend na portugalské horské dráze pro tým Accolade Smrz Racing BGR

Po úspěšném závodním víkendu na domácí půdě v Mostě se český tým Accolade Smrz Racing BGR přesunul na západní pobřeží do portugalského Portimaa na již pátý podnik letošní sezóny světového šampionátu kategorie World Supersport 300.

Tento specifický a jezdecky náročný okruh, přezdívaný „horská dráha“, byl opět novou výzvou pro mladičké jezdce týmu Jakuba Smrže, kteří se stále učí a objevují klíče k úspěchu v této prestižní kategorii. Díky řadě penalizací, které udělilo vedení závodu soupeřům po pátečním kvalifikačním tréninku se Chris Clark i Filip Novotný posunuli na 18. a 19. místo startovního roštu prvního závodu. Oba měli velké ambice opět dosáhnout dobrého výsledku, v úvodu závodu však ztratili hodně pozic ve vyrovnaném souboji. Přestože oba výrazně zlepšili svůj nejlepší čas celého víkendu, ztrátu se jim už nepodařilo dohnat, a cílem projeli na 27. (Novotný) a 29. (Clark) pozici.

Filip Novotný #11 “Dneska to nevyšlo podle plánu. Obzvláště v úvodu závodu. Musím být víc konzistentní a zlepšit pár detailů v každé zatáčce abych se udržel v rychlejší skupince.”

Chris Clark #27 „První závod se nám nepodařil. Start byl špatný a ztratil jsem spoustu pozic v prvním kole. Vím, že máme na víc. Upravíme pár věcí, a zítra to bude lepší.“

Druhý závod v portugalském Portimãu začal slibně pro mladého amerického jezdce. Chris Clark dobře odstartoval, posunul se o spoustu pozic a byl v čele skupinky. Poté však přišel nevyhnutelný okamžik, díky kterému hodně ztratil. Tuto ztrátu i přes veškeré úsilí již nemohl v této vyrovnané světové kategorii World Supersport 300 dohnat. Závod na této jezdecky velmi náročné trati byl složitý také pro mladou českou naději, Filipa Novotného. Ten se také výrazně zlepšil oproti svému kvalifikačnímu času. Cílem napínavého druhého závodu však projel na 29. pozici z 33. místa na startovním roštu.

Filip Novotný #11 “Byl to velmi náročný víkend. Nečekal jsem to. Máme před sebou spoustu práce, a musíme se z toho poučit. Děkuji celému týmu za jejich práci.”

Chris Clark #27 „Výsledek není takový, jaký bych si přál, ale myslím si, že jsem jel dobře. Prvních šest kol šlo podle plánu. Potom jsem ale hodně ztratil. Nedalo se s tím nic dělat, a skupinka mi ujela. Děkuji týmu, budeme bojovat, abychom se zlepšovali závod od závodu.“

Příští závody čekají českobudějovický tým Jakuba Smrže ve francouzském Magny Cours, 6-8 září.

(Denisa Odendaal)

Sdílet