Kramolín u Nepomuka hostil závěrečnou část evropského šampionátu v trialu. Čeští jezdci diktovali tempo.

Závěrečný díl Mistrovství Evropy 2024 v trialu hostil Kramolín u Nepomuka, kde se rozhodovalo o mistrovských titulech. Trať byla postavena tak, jak jí čeští trialisté znají, tedy velké kameny a prudké výjezdy. A k tomu hodně technických úseků a kamenů. Počasí jezdcům dopřálo hodně sluníčka a tepla, takže se jelo na suchu a diváci si užili skvělou soutěž.

V Kramolíně se představila tato sestava českých jezdců:

  • David Fabián jun. v nejvyšší kategorii EC
  • Martin Křoustek v kategorii Over 40 cup
  • Denisa Pecháčková a Petra Budínová v kategorii Women´s EC
  • Richard Kůta v Youth EC
  • Tadeáš Mikunda, Albín Prokop a Karel Pilát v kategorii Youth International

David Fabián startoval na evropském šampionátu letos poprvé a v sobotu nedal svým soupeřům žádnou šanci. Jeden trestný bod znamenal zasloužené vítězství. V neděli si připsal osm trestných bodů, což stejně stačilo na bednu a P3. “Terén v Kramolíně mám rád a jede se mi tu dobře. Sekce nebyly těžké, takže se jelo na nuly, v sobotu jsem měl pouze jeden trestný bod, v neděli jsem udělal dvě malé chyby, které mě stály vítězství, takže nakonec z toho bylo třetí místo. S víkendem jsem velmi spokojený a těším se na další domácí soutěž v Nihošovicích,” poznamenal David Fabián.

Martin Křoustek startoval v celém evropském seriálu a v Kramolíně potvrdil, že na něj byli letos soupeři krátcí. V sobotu i v neděli zajel všechny úseky bez chyby, nezapsal ani jeden trestný bod a zaslouženě zvítězil. Tímto výkonem si zajistil celkové vítězství ve své kategorii OVER 40 CUP„Jsem především rád, že se mi letošní sezónu podařilo sladit s rodinou, nechtěl jsem je obírat o společný čas, a tak odjeli většinu šampionátu se mnou. Brali jsme to částečně jako dovolenou. V mé kategorii byla letos hodně silná konkurence, především dva italští soupeři jeli velmi dobře a překvapovali mě svými vyrovnanými výkony. Na poslední závod jsem se tak musel maximálně soustředit, protože v takto těsných rozestupech hraje roli každý bod. Italové pár chybiček udělali, a to nakonec rozhodlo. Byla to velmi zajímavá sezóna, soupeři měli vysokou úroveň a o to víc jsem si ji užil,“ prozradil Martin Křoustek.

V nejvyšší ženské kategorii jsme měli dvě želízka v ohni. Petra Budínová zaznamenala v sobotu 21 trestných bodů a celkové P6. V neděli připsala o dalších 8 trestných bodů navíc, tedy 29 a opět P6. Denisa Pecháčková v sobotu dostala pouze jeden trestný bod a zvítězila. V neděli měla na svém kontě tři trestné body, ale i tak z toho bylo první místo. Denisa tak může slavit titul Mistryně Evropy v kategorii Women´s European Champion. Petra Budínová se umístila na celkovém 7. místě. „Kramolín byl pro mě opravdu náročný, fyzicky i psychicky. V sobotu jsem měla velkou radost, dokázala jsem zajet celý závod pouze s jedním trestným bodem a vybojovala tak zlato. V neděli byla trať náročnější, což mi obvykle vyhovuje, ale ráno jsem si při rozjíždění natáhla stehenní sval, což mě po celý den poměrně limitovalo. Naštěstí jsem to vydržela a se třemi trestnými body si opět dojela pro vítězství. Je to skvělý pocit, mistrovství Evropy jsem si užila, jsem ráda, že jsem to nevzdala a dokázala bojovat až do konce. Titul v ženské dospělé kategorii je pro mě zatím nejcennější trofejí v dosavadní kariéře a jsem první českou jezdkyní, které se to podařilo,“ zhodnotila letošní sezónu Denisa Pecháčková.

Richard Kůta se postavil na start kategorie Youth EC. V sobotu zajel za 67 trestných bodů a obsadil P12. V neděli se zlepšil o jeden bod, tedy 66 trestných bodů a opět P12. Richard ale posbíral hodně zkušeností do dalších soutěží.

V kategorii Youth International se představili Tadeáš Mikunda, který si „Evropu“ osahal již v Německu. Na domácí půdě v sobotu udělal 8 trestných bodů a umístil se na P10. V neděli se zlepšil na 6 trestných bodů a díky tomu obsadil první evropské pódiové umístění. Byla z toho bronzová příčka a velká radost.

V kategorii Youth International si svou premiéru na evropské scéně odbyl Albín Prokop, který v sobotu zaznamenal 23 trestných bodů a 12. místo. V neděli si o 4 body pohoršil a s 27 trestnými body skončil na P14.

Evropskou soutěž si v Kramolíně vyzkoušel také Karel Pilát, který startoval pouze v neděli. Zapsal 40 trestných bodů a umístil se na P15.

Pro všechny naše mladé jezdce je start na mistrovství Evropy cennou zkušeností, kterou mohou zúročit v rámci TRRS OPEN MČR.

CELKOVÉ VÝSLEDKY ČESKÝCH JEZDCŮ V ME 2024:

Kategorie EC:

David Fabián jun. startoval pouze v Kramolíně, ale i tak obsadil celkové P8

Jan Christopher Baloušek startoval pouze v Isole a je z toho celkové P14

Junior cup:

Jan Christopher Baloušek se po jednom startu v Německu celkově umístil na P12.

Over 40 cup:

Jednoznačným vítězem této kategorie se stal Martin Křoustek, který vyhrál všech 8 soutěží a nedal tak svým soupeřům šanci.

EC Women:

Mistryní Evropy se stala Denisa Pecháčková.

Petra Budínová skončila na P7.

Youth EC:

Richard Kůta po startu v Kramolíně celkově P14.

Youth International:

Tadeáš Mikunda P7

Richard Kůta P14

Albín Prokop P18

Karel Pilát P22 (pouze nedělní závod v Kramolíně)

Česká republika má hodně talentovaných trialistů a všem patří velká gratulace. Zejména pak Denise Pecháčkové k titulu mistryně Evropy a Martinovi Křoustkovi k vítězství v kategorii Over 40. Tadeášovi Mikundovi k první evropské bedně a Davidovi Fabiánovi k vítězství v Kramolíně v nejvyšší kategorii.

Na závěr je potřeba poděkovat všem jezdcům za reprezentaci na domácí půdě. Organizátorům a všem pořadatelům díky za skvělou soutěž v Kramolíně.

Kompletní umístění ne ME zde: https://trial-live.eu/archiv/2024/champ/ec.pdf?v=1723489500

foto: Ladislav Holeček

Sdílet