Doplňující informace k technickým prohlídkám historických vozidel

Ministerstvo dopravy, odbor provozu silničních vozidel, v souvislosti s ujednocením postupu stanic technické kontroly a stanic měření emisí při provádění technických prohlídek historických vozidel a jejich zápisu do informačního systému technických prohlídek (dále jen ,,IS TP“), vydává tuto doplňující informaci.

Před zápisem vozidla do IS TP žadatel o technickou prohlídku předkládá doklady podle bodu 9 přílohy 2 vyhlášky č. 211/2018 sb., o technických prohlídkách vozidel, ve znění pozdějších předpisů, konkrétně

* žádost o provedení testování historického vozidla, kde je potvrzena historická původnost, a u registrovaného vozidla v registru historických vozidel dále

* průkaz historického vozidla, včetně jeho příloh, které tvoří nedílnou součást průkazu historického vozidla, je-li vydán,

* osvědčení o registraci vozidla,

* je-li vyžadováno měření emisí, protokol o měření emisí, pokud bylo měření emisí provedeno podle 8347 odst. 5 zákona č. 56/2001 sb., ve znění pozdějších předpisů.

Při provádění technické prohlídky historického vozídla se nepoužijí data o vozidle z regístru silníčních vozidel, kdy pro účely provádění technické prohlídky hístorického vozidla se použijí jen výše uvedené doklady.

Pracovník stanice technické kontroly (operátor/ka) při zadávání historické prohlídky u vozidla do IS TP postupuje tak, že nejprve ověří v IS TP vloženou žádost o provedeném testování historického vozidla a dále v IS TP musí vybrat požadovaných druh technické prohIídky „Historického vozidla“ popřípadě v případě opakované technické prohlídky historického vozidla „Historického vozidla – opakovaná“. Následně při zadávání vozidla vybere pouze funkcionalitu „ORV nevydáno“, neboť pro daný druh technické prohlídky se data z RSV nepoužijí. Ostatní postup už je standardní, tzn. operátor/ka zapisuje údaje podle skutečnosti a předložených dokladů:

* do kolonky „Reg. značka“ se zapisuje údaj o přidělené zvláštní registrační značky pro historická vozidla (dále jen „reqistrační značky V“), která je vozidlu přidělena a je zapsána v průkaze historického vozidla a osvědčení o registraci vozidla,

* do kolonky „Číslo ORV (dokladu)“ se zapisuje číslo osvědčení o reqistraci vozidla,

* v případě, že vozidlu nebyl ještě vydán průkaz historického vozidla ani osvědčení o registraci vozidla nebo nebyly vydány registrační značky V, tzn. vozidlo není registrováno v registru historických a sportovních vozidel, operátorka do příslušných kolonek zapíše znak pomlčky „-„.

Ostatní postupy při provádění technických prohlídek historických vozidel související s nenalezením předložené žádosti o provedení testování historického vozidla v IS TP, se zápisem výsledku technické prohlídky do IS TP a do průkazu historického vozidla, k měření emisí nejsou dotčeny.

Sdílet