Štolfa s Hawlem letos konečně spatřili cílovou rampu

První část letošní sezóny se rozhodně nevyvíjela podle představ zkušené posádky Jindřich Štolfa – Zdeněk Hawel, kteří opět nastoupili do Mistrovství České republiky historických vozů s Fordem Escort MK 2. V nešťastné Vltava Historic Rally odstoupili z jedenácté pozice v rámci Mistrovství ČR těsně před cílem pro technickou závadu. A podobně se jim vedlo na domácí trati týmu ČK Motorsport při Rally Český Krumlov, kde je opět ze hry vyřadila technická závada, tentokrát na motoru. Tady to bylo dokonce z boje o stupně vítězů.

Bohužel pro poškozený motor bylo nutné zajistit nové díly z Anglie a jejich opožděná dodávka způsobila odřeknutí účasti na Rally Hustopeče, na kterou se posádka velice těšila. Velkou smůlu letošní sezóny prolomila podkrkonošská dvojice až při domácí Bohemia Rally Mladá Boleslav. Trať letošního 51. ročníku měřila 478 kilometrů a bylo na ní připraveno dvanáct rychlostních zkoušek. Mezi historiky odstartovalo dvaadvacet posádek, pouhých dvanáct spatřilo cíl. „Jsme rádi, že už to tentokrát vyšlo. Ale opět to nebylo vůbec jednoduché. O tom ví své Jindra, který pohotově odstranil závadu, která nás začala limitovat na předposlední erzetě a už jsme zase měli černé myšlenky. Vím, že se opakuji, ale sedět vedle Jindry na rychlostních zkouškách je obrovský zážitek. Je to skutečný mistr volantu a obtížné erzety zvládl bravurně,“ raduje se z úspěchu Zdeněk Hawel.

Posádka po dvoudenním závodění obsadila druhé místo v absolutním pořadí, které jí patřilo už po první etapě, za vítězným Vlastimilem Neumannem (Mitsubishi Lancer Evo III). Zároveň vyhráli skupinu 2 a třídu C3. Během mladoboleslavské rally zajeli pět druhých časů.

A jaké postřehy má z nedávno skončené Bohemia Rally Jindřich Štolfa? „Byla to moc pěkná soutěž. Po sobotních ranních přeháňkách musel být člověk stále ve střehu. Klouzalo to a bylo spousta vytahaného bláta. Navíc se ve špičce historiků jelo od začátku velice slušné tempo. Doopravdy nám na té předposlední erzetě zatrnulo. Naštěstí se mi celkem rychle podařilo přijít na závadu a uvolněný rozdělovač jsem páskama zaaretoval a on v přijatelném nastavení vydržel až do cíle. Je to pro nás velký dárek. Našemu fordu nejvíce vyhovovaly erzety Radostín a Vinec, hezká byla i letošní podoba rychlostní zkoušky Kvítkovice.“

Celkově se v Mistrovství České republiky posádka posunula ve skupině na třetí místo za Luďka Brodského a Romana Burgeta a díky většímu bodovému přídělu z Bohemky se vrátila do boje o mistrovský titul. O konečném pořadí se tak zřejmě rozhodne až v závěrečné soutěži v Pačejově. Ještě předtím se o důležité mistrovské body bude bojovat ve Star Rally Historic v okolí Zlína.

(Pavel Vydra)

Foto: Archiv posádky – Rallyservice

Sdílet