Barumka připravila lahůdky zásluhou vstřícnosti majitelů lesů

Zatímco v loňském roce pořadatelé BARUM CZECH RALLY ZLÍN pod vedením šéfa organizačního výboru Miloslava Regnera vrátili do itineráře soutěže dva legendární úseky po bezmála třiceti letech, letos přichází s novou podobou rychlostní zkoušky Bunč. Ta svým charakterem a náročností bude patřit k perlám rallysportu na území České republiky. Královská erzeta letošního třiapadesátého ročníku barumky bude svou délkou více než 18 kilometrů nejdelším měřeným testem. 

Loňský ročník zlínské rally hlásil dva návraty na kultovní úseky po bezmála třiceti letech. Pořadatelům se podařilo oživit rychlostní zkoušku Kateřinice, která v devadesátých letech patřila ke stěžejním lokalitám barumky. Znovuzrození této legendární erzety se uskutečnilo přesně po 29 letech. Členitá trať v hustých valašských lesích na Vsetínsku opět ožila burácením soutěžních vozů po úzkých asfaltových cestách ve zdejších kotárech. Oprášen byl i úsek na ikonické erzetě  Pindula, a to díky obci Želechovice nad Dřevnicí, ve směru k místní části Vavrušky. Naposledy se tam jelo shodně v roce 1994. „Podařilo se najít společnou řeč s obcí Želechovice nad Dřevnicí a Baťovými lesy a výsledkem snahy bylo obnovení částí těchto klasických úseků. Letos se pojede Barum Czech Rally Zlín opět v těchto lokalitách a my jsme velmi vděční za tuto opětovnou možnost a děkujeme jak Baťovým lesům, tak obci Želechovice nad Dřevnicí,“ pověděl Miloslav Regner, předseda organizačního výboru. Právě úspěšné jednání se společností Lesy a statky Tomáše Bati, spol. s r.o. dalo zelenou k návratu soutěžních vozů do této valašské oblasti.

Na letošní ročník se podařilo ve vrchovině Chřiby na Kroměřížsku připravit další perlu. Obávaná rychlostní zkouška Bunč se v současné podobě nikdy nejela a její náročnost a charakter prověří připravenost soutěžních posádek a jednotlivých vozů. „Velké poděkování patří Lesům České republiky a Arcibiskupským lesům, obzvláště panu Mons. Josefu Nuzíkovi, arcibiskupovi olomouckému a metropolitovi moravskému. Zároveň vyzýváme fanoušky, aby byli ohleduplní na životní prostředí, neničili vegetaci a chovali se zodpovědně. Zároveň také prosím buďte ohleduplní k místním občanům“ uvedl Ing. Jan Regner, ředitel Barum Czech Rally Zlín.

Pořadatelé apelují na fanoušky, aby se nepokoušeli před konáním soutěže jezdit na tyto úseky při obhlídce tratě. Vedle značného rizika udělení vysoké pokuty se jedná vesměs o soukromé cesty, které jsou pod zákazem vjezdu motorových vozidel či závorami. Navíc jakákoliv přítomnost vozidel v těchto oblastech komplikují složitá jednání o povoleních do příštích ročníků. Bližší podrobnosti k rychlostním zkouškám, trati včetně map a popisů diváckých míst najdete v takřka dvou set stránkovém oficiálním programu soutěže, který bude k dostání na vybraných prodejních místech od 6. srpna.

Další informace naleznete na www.czechrally.com a nezapomeňte barumku sledovat také na sociálních sítích, oficiálních profilech Facebooku, Instagramu, síti X a v tiskových informacích.

(Roman ORDELT)

Sdílet