MXGP Loket vyhrál poprvé Tim Gajser

Při teplotách, které se téměř vyrovnaly tropickému podnebí na předchozích dvou GP v Indonésii, představovaly náročné svahy Loketských serpentin pro jezdce ještě větší výzvu než obvykle. S neuvěřitelnou diváckou kulisou, která ještě umocňovala intenzitu, MXGP České republiky přineslo nezapomenutelný víkend 13. podniku mistrovství světa v motokrosu. Hlavní kategorii opanoval v Lokti poprvé vedoucí muž šampionátu Tim Gajser. Z českých jezdců se blýskl Martin Venhoda, v první jízdě ztratil na první desítku jen dvě pozice. Letošní ročník byl významným i z pohledu sportovní diplomacie, Loket navštívili nejvyšší představitelé mezinárodních motocyklových federací.

Tim Gajser

Trať byla pořadateli skvěle připravená, k její kvalitě přispěl i noční déšť. Okruh po celý víkend vydržel náročnou zkoušku, které bylo vystaveno více než 250 jezdců, kteří se vydali ze všech sil ve dvou kategoriích mistrovství světa a několika závodech evropského šampionátu.

Lídr světového šampionátu MXGP Tim Gajser získal své vůbec první celkové vítězství v Grand Prix na klasickém českém okruhu, když v první jízdě byl třetí a druhou vyhrál. Za ním skončil Jorge Prado vyrovnanými výkony v obou jízdách, v nichž protnul cíl jako druhý. Třetí místo si z Lokte odvezl Jeffrey Herlings, když první jízdu vyhrál a ve druhé dojel čtvrtý.

Jorge Prado

Ve třídě MX2 proběhla další epická bitva na předních pozicích. Nakonec zvítězil držitel červené tabulky Kay De Wolf, který získal své páté letošní vítězství v GP a zvýšil svůj bodový náskok před svým týmovým kolegou a vítězem první jízdy Lucasem Coenenem.

Martin Venhoda

Z českých želízek v ohni obsadil Jakub Terešák v kategorii MXGP celkově dvacátou pozici se třemi body, které si vyjel 18. místem ve druhé jízdě. Dvaadvacátý skončil Petr Polák se dvěma body za 19. pozici rovněž ve druhé jízdě. V MX2 zazářil Martin Venhoda celkovým třináctým místem s 16 body za 12. pozici v první jízdě a 15. ve druhé. Julius Mikula, jeden z největších talentů českého motokrosu a pravidelný účastník seriálu světového šampionátu v kategorii MX2, první jízdu nedokončil kvůli pádu a do druhé již nenastoupil.

Václav Kovář

Mistrem Evropy dvoutaktních dvěstěpadesátek EMX2T se v Lokti stal Marcel Stauffer jedoucí za český Osička MX Team, stříbro si odváží Bence Pergel. Velkou radost českým fanouškům udělal bronzovou medailí Václav Kovář! V nejmladší juniorské kategorii EMX65 se Dominik Hasoň umístil na celkově čtyřiadvacátém místě, když získal jediný bod v první jízdě.

Zleva Michal Sikora, Giuseppe Luongo, Jorge Viegas a David Luongo

Motokrosový svátek v Lokti poctili svou návštěvou nejvyšší představitelé světového a evropského motocyklového sportu, prezident Mezinárodní motocyklové federace FIM Jorge Viegas a prezident FIM Europe Michal Sikora.  Zcela výjimečně do Lokte zavítal i Giuseppe Luongo, prezident společnosti Infront Moto Racing, promotéra MXGP a evropských šampionátů. Na pozvání prezidenta Autoklubu ČR Jana Šťovíčka přijeli také zástupci národních motocyklových federací z Řecka, Estonska, Lotyšska, Slovenska, Rumunska, Ukrajiny a Severní Makedonie. Část z nich se potkala již v pátek a prohlédla si klubový dům Autoklubu ČR.

Sdílet